Rusia va trimite încă 800 de soldați la frontiera Tadjikistanului cu Afganistanul

În cadrul exercițiilor militare respective vor fi utilizate de două ori mai multe echipamente decât se prevedea iniţial, conform informațiilor transmise de Ministerul rus al Apărării și preluate de reuters.com

Exercițiile sunt preconizate să aibă loc în intervalul 5-10 august. De asemenea, vor participa forţe uzbece şi tadjice în contextul deteriorării accelerate a situaţiei în materie de securitate în Afganistan, odată cu retragerea trupelor americane din această ţară.

Rusia a anunţat că 1.800 de soldaţi ruşi vor participa la exerciţii

Așadar, Rusia a anunţat că 1.800 de soldaţi ruşi vor participa la exerciţii, în loc de 1.000, aşa cum fusese planificat iniţial. În total, peste 2.500 de militari din cele trei state vor lua parte la manevrele respective.

Mai mult, Moscova a anunţat că va utiliza 420 de echipamente şi tehnică militară, de două ori mai mult decât prevăzuse iniţial, semn al seriozităţii cu care Kremlinul tratează potenţiala ameninţare dinspre Afganistan.

Simultan, trupe ruse şi uzbece au început exerciţii comune în apropiere de frontiera afgană pe fondul temerilor că agravarea situaţiei din Afganistan s-ar putea extinde în fostele republici sovietice din Asia Centrală. Trei dintre acestea – Tadjikistan, Kârgâstan şi Kazahstan – fac parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) – o alianţă militară, dirijată de Rusia, din care Uzbekistanul s-a retras, iar Turkmenistanul nu a făcut parte niciodată.

Rusia a declarat că 1.500 de militari ruşi şi uzbeci participă la aceste exerciţii de cinci zile care au început la centrul de antrenament Termez, în Uzbekistan, potrivit sursei menționate.

În acest context, Moscova manifestă temeri că deteriorarea situaţiei din Afganistan i-ar putea destabiliza flancul de apărare sudic, în timp ce numeroşi refugiaţi afgani ar putea să caute adăpost în ţările din Asia Centrală.

Sursă foto: Dreamstime