Veste de ultimă oră venită de la Guvern. Executivul condus de către Florin Cîţu are în plan majorarea cu 50% a punctajului lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate, chiar dacă ne referim la sistemul public sau cel privat.

Se majorează vârsta de pensionare

Acestea trebuie să contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, anunţă profit.ro.

Dar asta nu e tot. Guvernul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obţinute în mediul privat. Este deja în lucru o ordonanţă care arată că este necesară stimularea ”râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Detalii din Ordonanţa Guvernului

Proiectul de pe masa Guvernului prevede ca pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%, mai spune sursa citată.

Guvernul propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat.