Vești bune pentru pensionari. În curând ar putea încasa o pensie mai mare. Mai exact, potrivit datelor centralizate de Adevărul, legea pensiilor din 2019, care prevedea creşterea substanţială a punctului de pensie şi schimbarea radicală a formulei de calcul, urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023.

Totuși, până atunci vor mai exista câteva modificări, astfel încât, cel puţin la nivelul anului în curs să se facă economicii la bugetul de stat de circa 9 milioane de lei, respectiv 0,8% din PIB.

Proiectul de ordonanță a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor și cel mai probabil ar urma să fie adoptat în prima şedinţă de Guvern. Potrivit documentului, se propune îngheţarea punctului de pensie la nivelul de anul trecut, adică la valoarea de 1.442 lei.

Se majorează punctul de pensie

În ceea ce privește majorarea punctului de pensie, potrivit proiectului, acesta va crește începând cu anul 2022, în funcţie de rata medie a inflaţiei. Pe lângă inflație, se mai adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Adevărul a realizat și un exemplu de calcul pentru ca pensionarii să înțeleagă mai bine ce se va întâmpla. Potrivit sursei citate, principalii indicatori economici la care se face referire în proiectul de ordonanţă sunt rata anuală a inflaţiei.

Astfel, în 2021, rata inflației estimată de BNR şi de alți specialişti din alte bănci este de 2,5 – 2,6%, ceea ce ar însemna o creştere a pensiilor de maximum 37,5 lei.

În ce priveşte creşterea salariului mediu brut pe economie, Ministerul Finanţelor a estimat că acesta va ajunge de la 5.380 lei în acest an, la 5.725 lei în 2022, ceea ce înseamnă o creştere de 375 lei.

Mai exact, punctul de pensie ar urma să crească cu 172,5 lei. Totodată, cumulat, creşterea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi cu maximum jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie ar însemna o majorare a punctului de pensie cu maximum 210 lei.

Ca și rezultat, în anul 2022, punctul de pensie ar urma să fie de maximum 1.652 de lei.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea