Este vorba despre senatorul PSD Mihai Fifor. Acesta ese de părere că  Guvernul poate majora pensiile şi alocaţiile copiilor dacă a obţinut de la Uniunea Europeană „miliardele de euro anunţate de Iohannis”.

În opinia acestuia, „dacă cele 79,9 miliarde de euro, bani europeni pentru România anunţaţi triumfalist de Iohannis sunt reali şi efectivi, înseamnă că Guvernul PNL are resursele necesare pentru dublarea alocaţiilor, creşterea pensiilor cu 40% şi majorarea salariilor profesorilor, potrivit legilor în vigoare”.

„Zecile de miliarde de euro de la UE ar finanţa investiţiile, ar relansa economia şi ar debloca/asigura resursele necesare pentru majorările de alocaţii, pensii, salarii, pentru creşterea nivelului de trai în general. Din păcate, ceea ce Iohannis şi PNL vând drept succes epocal este mai degrabă un eşec! România la Bruxelles nu a câştigat, a pierdut! Cele 79,9 miliarde de euro, anunţate de Iohannis, adună la grămadă de toate: alocări aferente exerciţiului financiar 2021-2027, sprijin financiar nerambursabil în cadrul planului de relansare economică COVID, împrumuturi care trebuie rambursate, cu dobândă”, afirmă liderul PSD Arad.

România ia bani cu împrumut

Totodată, senatorul PSD nu s-a putut abține și a lansat un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis. Mihai Fifor subliniază faptul că din cele 33,5 de miliarde aferente planului de relansare economică, „în varianta iniţială 2/3 erau alocări nerambursabile şi 1/3 împrumuturi”.

Mai exact, România va fi nevoită să dea înapoi o sumă consistentă, cu dobândă.

„Iohannis a ‘reuşit’ să schimbe proporţia – jumătate alocări nerambursabile, jumătate împrumuturi. Practic, România în loc să ia mai mulţi bani gratis, îi ia cu împrumut pe care trebuie să-l ramburseze cu dobândă. Banii nu vin acum, ci cândva în viitor. E nevoie de proiecte, de cofinanţare şi, cu unii miniştri precum Grindă la Dezvoltare şi Boloş la Fonduri Europene, banii europeni vor rămâne doar pe hârtie.

Cel mai puternic argument că România a pierdut, că Iohannis a negociat prost, este comparaţia cu alte ţări care au primit bani în plus”, mai susţine Mihai Fifor