Preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNPP) a oferit mai multe explicații pentru românii care vor primi mai mulți bani la pensii. Prima recalculare, care aduce bani în plus pentru mai bine de trei milioane de oameni, trebuie să fie gata până la 1 septembrie.

Preşedintele CNPP a oferit mai multe explicații despre pensii

De la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor crește, odată cu indexarea cu rata inflatiei. Ulterior, în februarie anul viitor, vor beneficia de noile măriri pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate în calcul până acum.

După recalculare, care trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus, autorităţile se pregătesc pentru o a doua rundă.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut, sunt sectoare care nu au asemenea sporuri și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a declarat Daniel Baciu la Antena3.

pensionari
SURSA FOTO: pixabay.com

Pensionarii trebuie să depună mai multe documente

Până la toamnă, pensionarii care se află în această situaţie şi nu au actele la dosar trebuie să le depună.

„Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025”, a mai spus Daniel Baciu.

Veniturile a peste 3.500.000 de pensionari vor creşte de la 1 septembrie. Restul de peste un milion de pensionari vor rămâne cu pensia în plată, după recalculare, până la 1 ianuarie 2025. La momentul respectiv, pensiile se vor indexa cu rata inflaţiei.

Un pensionar care a lucrat timp de 37 de ani are în momentul de față aproximativ 2.600 lei pe lună. Din ziua de 1 septembrie, va primi o pensie de 3.800 lei pe lună.

Acesta ar putea să primească mai mulți bani și din luna februarie. Totuși, trebuie să dovedească faptul că a avut parte de bonusuri sau prime.

Amintim că Marcel Ciolacu a intervenit în scandalul legat de recalcularea pensiilor, după ce s-a descoperit că firmele care eliberează adeverințele necesare pensionarilor au majorat tarifele în mod concertat.

Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă pentru a clarifica situația și a verifica legalitatea acestor practici.