Pensionarii care beneficiază de o a doua recalculare

Guvernul planifică să efectueze a doua recalculare. Aici vor intra pensionarii care au primit prime, sporuri sau alte beneficii care nu au fost luate în considerare anterior vor beneficia de noile ajustări.

Seniorii care nu au documente în dosarele de pensii pentru a dovedi veniturile suplimentare trebuie să le prezinte la Casele de Pensii până în toamnă.

Aceste documente se referă la sporurile primite înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost înregistrate în carnetul de muncă.

Veniturile lor vor fi recalibrate pentru a include și bonusurile care nu au fost considerate până acum.

Prin urmare, începând din anul viitor, ar trebui să beneficieze de o sumă mai mare de bani.

Dacă angajatorul nu mai există sau carnetul de muncă este pierdut, legislația prevede că datele relevante vor fi extrase din arhivele electronice:

  • ale caselor de pensii
  • ale firmelor private care au preluat aceste înregistrări

Daniel Baciu a confirmat că va avea loc o a doua evaluare pentru anumite categorii de pensionari.

pensionari, pensie, vechime pensie, recalculare
Va exista o nouă recalculare de pensii, anunţă Daniel Baciu / SURSA FOTO: Pexels

Sporurile nu erau luate în considerare

Până acum, bonusurile pentru care se plăteau contribuții nu erau luate în calcul în stabilirea sumei pensiilor. Cu toate acestea, noile reguli urmăresc să corecteze această situație.

Acestea includ venituri brute generate din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi:

  • al 13-lea salariu
  • acorduri globale
  • diverse prime și sporuri primite ocazional în timpul carierei

Luarea în considerare a acestor venituri este numită de către șeful CNPP drept o noutate în legea pensiilor.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat șeful CNPP.

Modificarea va aduce beneficii atât viitorilor pensionari, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și celor deja pensionați.

Recalcularea este în faza finală, iar cetățenii români vor fi informați în curând despre suma pe care o vor primi.

La 1 septembrie, aproximativ 3.500.000 de pensionari vor primi pensii majorate, în timp ce ceilalți 1.500.000 de pensionari își vor menține pensiile actuale.