Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Sindicatul angajaților au participat joi la o nouă ședință de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, în urma declanșării conflictului colectiv de muncă.

Disputa principală se referă la plata primei de performanță pentru anul 2023 și cererea sindicatului de creștere a salariilor.

ASF, clarificări privind discuțiile cu reprezentanții sindicatului angajaților

Conducerea ASF a clarificat că, în afară de angajamentul privind plata restului de bani din prima anuală aferentă anului 2023, nu există alte obligații financiare, inclusiv plata primei de performanță pentru anul trecut.

Oficialii ASF au subliniat că nu au prevăzut în bugetul pentru anul 2024 fonduri pentru prime și că neacordarea acestora reprezintă o economie la bugetul autorității.

„Cu excepția angajamentului ce privește (restul din) prima anuală aferentă anului 2023, încheiat având în vedere prevederile legii nr. 296/2023, nu există alte obligații de plată pentru anul 2023, luând în considerare că acordarea oricăror beneficii trebuie să țină cont de existența unor disponibilități bugetare cu această destinație”, au precizat oficialii ASF pentru hotnews.ro.

Sindicatul ASF a cerut atât creșterea salariilor cu peste 13%, cât și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul 2023, în conformitate cu prevederile vechiului Contract Colectiv de Muncă (CCM), care a expirat la 16 februarie 2024.

Evaluarea profesională a angajaților, care se efectuează anual între 3 ianuarie și 15 februarie, s-a desfășurat în conformitate cu vechiul CCM, ceea ce, potrivit sindicatului, conferă dreptul la primă de performanță.

ASF a indicat că în prezent nu este în vigoare un contract colectiv de muncă la nivelul autorității și că, în lipsa alocărilor bugetare pentru fondul de premii în 2024, nu se pot plăti astfel de beneficii.

Eliminarea integrală a primelor, respinsă de sindicat

Conducerea ASF a propus eliminarea integrală a primelor, dar menținerea celorlalte beneficii, propunere care a fost respinsă de sindicat.

„Propunerea transmisă Sindicatului ASF a vizat eliminarea integrală a primelor și menținerea celorlalte beneficii, propunere ce a fost refuzată de reprezentanții Sindicatului, negocierile nefiind finalizate prin încheierea unui contract colectiv de muncă”, au declarat reprezentanții ASF.

Dialogul dintre cele două părți va continua, în încercarea de a ajunge la un acord și de a încheia un nou Contract Colectiv de Muncă. ASF a comunicat că în măsura în care procesul de negociere va fi finalizat, vor informa publicul cu privire la rezultatele obținute.

Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și cei ai noii conduceri ai Autorității s-au întâlnit joi, 23 mai, într-o nouă ședință de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, după declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Sindicatul cere creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut, la care ar avea dreptul prin Contractul Colectiv de Muncă, în ciuda falimentului Euroins.