Centralele de apartament pe gaz nu pot fi eliminate în România

Expertul în energie Dumitru Chisăliță afirmă că directiva europeană care vizează eliminarea centralelor de apartament pe gaz nu poate fi aplicată în România în stadiul actual. Motivul invocat este legat de dependența țării noastre de gazele naturale. În opinia sa, schimbarea sursei de energie ar fi practic imposibilă, având în vedere rezervele de gaze naturale existente în țară.

Potrivit unei directive emisă de Comisia Europeană, pentru reducerea emisiilor de carbon, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate în UE până în anul 2040.

Chisăliță sugerează că autoritățile române ar trebui să negocieze aplicarea acestei directive în țară, având în vedere particularitățile contextului energetic și resursele disponibile.

Expertul afirmă că se discută despre o directivă și nu un regulament. Acest aspect oferă țărilor membre posibilitatea de a adopta politici individuale în domeniu. El subliniază că România este printre puținele țări europene care își gestionează balanța energetică prin utilizarea gazelor, datorită existenței resurselor. Alte țări, fără rezerve de gaze naturale, se bazează pe alte surse de energie, situație care este inversată în România.

„Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles. Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România”, explică expertul pentru Adevărul.

Țara noastră ar trebui să obțină o derogare sau cel puțin o amânare

În acest context, Dumitru Chisăliță speră că România va obține astfel o derogare față de celelalte țări. El spune că cel puțin o amânare de la punerea în practică a directivei, așa cum este ea acum, ar fi binevenită.

Expertul menționează că responsabilii europeni trebuie să înțeleagă că România are o schemă diferită de consum. Din punct de vedere tehnic, el susține că nu este posibilă trecerea la alte surse de energie într-un interval de timp scurt, având în vedere lipsa resurselor financiare, a forței de muncă și a timpului necesar.

Folosind exemplul tranziției la centrale electrice, expertul evidențiază dificultatea de a trece milioane de locuințe pe electricitate, având în vedere consumul semnificativ mai mare și necesitatea unei redimensionări a rețelelor electrice la nivel național.

„Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h”, spune acesta.

Dumitru Chisăliță spune că trecerea se poate face ușor, într-un mod natural

Dumitru Chisăliță concluzionează că este important ca România să-și expună punctul de vedere, să sublinieze existența altor resurse și să se aducă aminte că în anii ’90 țara a reușit să reducă emisiile de carbon de șase ori.

Expertul crede că regulile impuse vor afecta doar proiectele noi și că, treptat și în mod natural, România va putea adopta aceste schimbări în spiritul european.

„Sigur, se vor putea impune reguli, dar numai la noile proiecte, cred eu. Ușor, ușor, dar într-un mod natural, vom putea intra și noi în acest curent european”, a precizat Chisăliță.