Centralele de apartament ar putea fi eliminate în câțiva ani

Dispar centralele de apartament? Potrivit unei directive a Comisiei Europene, acestea ar putea fi eliminate în doar câțiva ani.

Directiva, care a trecut de Parlament, stabilește că termenul limită de existență în statele membre UE a centralelor individuale pe gaz este anul 2040. Măsurile vor fi luate treptat.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie”.

De asemenea, se mai arată în comunicat, „acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”.

Uniunea Europeană dorește să elimine cazanele alimentate cu combustibili fosili

Acest acord va ajuta la eliminarea treptată de către UE a cazanelor alimentate cu combustibili fosili.

Potrivit Comsiei Europene, „subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire”.

Sursa citată mai menționează că statele membre vor trebui, de asemenea, „să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”.

Prin directiva revizuită, clădirile cu emisii zero vor deveni noul standard pentru clădirile noi. În temeiul acordului, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.