ONU cere liderilor mondiali un viitor fără combustibili fosili

Antonio Guterres (foto sus), secretarul general al ONU, a fost prezent la Summitul COP28 (Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice).

În cadrul acelui eveniment, i-a sfătuit pe liderii mondiali să se pregătească pentru un viitor fără combustibili fosili căci nu există altă modalitate de a stopa încălzirea globală.

„Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun alimentat cu combustibili fosili.

Limita de 1,5 grade este posibilă doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toţi combustibilii fosili. Nu să reducem. Nu să descreştem”, a declarat, vineri, Antonio Guterres, relatează agenția de presă Reuters.

Declarația sa a fost făcută la o zi distanță după ce preşedintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber (Emiratele Arabe Unite), a acceptat utilizarea în continuare a combustibililor fosili.

Secretarul general al ONU l-a acuzat, totodată, pe Sultan Ahmed al-Jaber că s-a folosit de Summitul COP28 ca să negocieze tranzacții de petrol și gaze naturale cu liderii mondiali.

Sultan Ahmed al-Jaber
Sultan Ahmed al-Jaber (SURSA FOTO: Wikipedia)

„Oamenii de ştiinţă au avertizat de atâta timp, vedem cum se ating puncte de maxim alarmante.

Dacă nu reparăm şi nu restabilim rapid economia naturii, bazată pe armonie şi echilibru, care ne susţine în ultimă instanţă, propria noastră economie şi supravieţuire vor fi puse în pericol”, a spus, la rândul său, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Poziția sa a părut a fi în contradictoriu cu cea a premierului britanic Rishi Sunak. Anterior, el a retras mai multe măsuri interne stabilite pentru a ajuta ţara să îşi atingă obiectivele de zero emisii nete pentru 2050.

Regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea (SURSA FOTO: Wikipedia)

„Nu avem prea mult timp la dispoziţie pentru a corecta greşelile secolului trecut. În ultimul secol, o mică parte a omenirii a exploatat fără discernământ natura.

Cu toate acestea, întreaga umanitate plăteşte preţul pentru acest lucru, în special oamenii care trăiesc în sudul global”, a afirmat premierul Indiei, Narendra Modi.

Narendra Modi
Narendra Modi (SURSA FOTO: Wikipedia)

Ce presupune Summitul COP28?

Între 30 noiembrie și 12 decembrie, are loc cea de-a 28-a Conferință a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP28) la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Uniunea Europeană (UE) participă activ la acest eveniment în calitate de parte semnatară a Convenției-Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (CCONUSC).

Principalele teme abordate în cadrul COP28 includ:

  • bilanțul la nivel mondial;
  • măsuri de atenuare a schimbărilor climatice;
  • adaptarea la impactul schimbărilor climatice;
  • finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv gestionarea fondului destinat pierderilor și daunelor.

COP28 este o oportunitate valoroasă de a orienta umanitatea către o traiectorie mai sigură și durabilă. În acest an, se desfășoară primul bilanț la nivel mondial, marcând evaluarea progreselor realizate în direcția îndeplinirii obiectivelor climatice stabilite de Acordul de la Paris.

Conform rapoartelor, se constată că lumea nu se îndreaptă în direcția corectă pentru a menține creșterea temperaturii globale în limitele stabilite de 1,5 grade Celsius.