ONU îngrijorată de supravegherea făcută de SUA

Organizaţia Naţiunilor Unite a exprimat oficial „îngrijorarea” sa Statelor Unite după informaţii apărute în presă despre „supravegherea” comunicaţiilor secretarului său general Antonio Guterres, a afirmat marţi purtătorul său de cuvânt, deplângând „acţiunile în contradicţie cu obligaţiile” americane, relatează AFP.

„ONU a exprimat oficial ţării gazdă îngrijorarea sa cu privire la recente informaţii potrivit cărora comunicaţiile secretarului general şi ale altor înalţi responsabili ai Naţiunilor Unite au făcut obiectul supravegherii şi ingerinţei guvernului SUA”, a declarat Stéphane Dujarric.

ONU a indicat clar că astfel de acţiuni sunt incompatibile cu obligaţiile Statelor Unite în temeiul Cartei ONU şi Convenţiei privind privilegiile şi imunităţile Naţiunilor Unite”, a adăugat el.

Potrivit jurnalului Washington Post, citând documente confidenţiale ale Pentagonului, Statele Unite au ascultat conversaţiile lui Antonio Guterres cu alţi responsabili ai ONU, în special legate de Ucraina.

Cine s-ar fi aflat la originea scurgerii de informații?

Amintim că, un tânăr militar a fost inculpat vineri de justiţia federală din Statele Unite, suspectat că ar fi la originea scurgerii unei serii de documente confidenţiale americane, mai ales despre războiul din Ucraina, situaţie stânjenitoare pentru Washington.

Angajat al Gărzii Naţionale Aeriene, „a fost arestat fără incidente” joi la Dighton, un mic oraş rural la sud de Boston, în Massachusetts. Având pseudonimul ‘OG’, el a publicat regulat timp de mai multe luni sute de pagini copiate din documente din baza militară unde lucra, într-un grup privat online pe reţeaua socială Discord.

„OG” le-a cerut celorlalţi membri ai grupului să nu difuzeze documentele, afirmând nu are intenţia de a fi avertizor de integritate, indică Washington Post citând una dintre sursele sale. El a criticat statul – al cărui „abuz de putere” l-a denunţat -, forţele de ordine şi comunitatea de informaţii.

Măsuri la Pentagon după acest incident

Ministerul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

Pentagonul a decis, de asemenea, să restrângă şi mai mult accesul la acest tip de informaţii sensibile, a declarat presei Karine Jean-Pierre. Ea a adăugat că guvernul SUA doreşte ca reţelele sociale să „evite să faciliteze” distribuirea unor astfel de documente confidenţiale, estimând că au „o responsabilitate faţă de utilizatorii lor şi faţă de ţară”.