Antonio Guterres cere lumii să ia măsuri împotriva încălzirii

Anul acesta va fi cel mai fierbinte an din istoria omenirii, a declarat șeful ONU, la startul summitului COP28, potrivit BBC.

Antonio Guterres a spus că recordul demonstrează că „trăim un colaps climatic în timp real”. El a implorat comunitatea internațională să acționeze și să respecte angajamentele privind clima. Șeful ONU a avertizat că realitatea ar trebui „să dea fiori reci liderilor mondiali”.

În discursul său, Guterres a mai declarat că nivelul mării și temperatura la suprafața mării au bătut recorduri. Și că stratul de gheață din Antarctica a atins un minim record.

„În acest an, comunitățile din întreaga lume au fost lovite de incendii, inundații și temperaturi caniculare… Încălzirea globală record ar trebui să le dea fiori pe șira spinării liderilor mondiali. Și ar trebui să îi determine să acționeze”, a spus Antonio Guterres

Comentariile sale au fost făcute după ce Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că este „aproape sigur” că în 2023 a fost doborât recordul global de temperatură.

Este an El Nino

Există temeri că situația ar putea fi mai gravă din cauza fenomenului El Nino. Și serviciul Copernicus a atras atenția în legătură cu schimbările climatice. Departamentul de schimbări climatice al UE a anunțat că anul 2023 va fi „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani. Este anunțul făcut, miercuri, pe 8 noiembrie, oamenii de știință din Uniunea Europeană.

De asemenea, potrivit datelor, luna trecută a fost cel mai călduros octombrie. Serviciul Copernicus a informat că luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, notează Reuters.

Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S a declarat că „recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă”. Aceasta a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „extremă”.

Căldura reprezintă rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană. Acestea sunt combinate cu apariția fenomenului El Nino. Acesta încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

În octombrie, temperatura medie a aerului la suprafață a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850-1900.

C3S a precizat  că octombrie record înseamnă că 2023 este acum „aproape sigur” că va fi cel mai cald an înregistrat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016, un alt an El Nino.

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depășit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.