Cei care au centrale termice, atenție mare. Proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate. Acest mesaj a fost transmis de Asociaţia Energia Inteligentă.

Cu alte cuvinte, este nevoie, în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4. Acestea trebuie să fie racordate la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire. Mai po fi racordate la sisteme de conducte separate.

Este important de precizat ca astfel de construţii – cosurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Soluția pentru centrale termice

Soluţia salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coşuri individuale în apartamente.

Ce spune Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001. Acesta completează Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997. Este vorba de cel referitor la aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei. El a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002

La art. 1. se spune că în cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Un alt act normativ este Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002. Ea vizează organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002. Aici se spune la art 32, alin 2 un anumit aspect. „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini anumite condiţii. Astfel, evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”