Este vestea momentului pentru sute de mii de români. Nimeni nu se aștepta la o asemenea răsturnare de situație. Un cunoscut cercetător a făcut public totul.

Acesta spune că instalarea de centrale termice pe gaze de apartament ar trebui să fie interzisă. Mai mult, acesta vine și cu un termen ultimatum, anul 2030.

Brian vad Mathiesen este un cercetător universitar, specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca. Coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanţat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire şi răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa, vine cu o previziune și cu o restricție incredibilă.

Cercetătorul dezvăluie că emisiile de carbon generate de încălzirea rezidenţială pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea instalării de noi instalaţii de ardere a gazelor şi petrolului până cel târziu în 2030.

Cercetătoul adaugă faptul că dacă UE vrea să atingă ţinta de neutralitate climatică în 2050 este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze ar trebui interzisă.

„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuinţă, în fiecare stat membru? În multe ţări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puţin pentru clădirile noi. Aşadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen.

Şi cred că multe ţări sunt pregătite politic şi tehnologic să o facă. Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioşi cu privire la tranziţia la energia cu emisii reduse de carbon.

Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viaţă de 12-15 ani, astfel încât orice interdicţie ar trebui stabilită în următorii câţiva ani pentru a face diferenţa – şi pentru a pregăti cetăţenii pentru o nouă paradigmă”, spune cercetătorul danez, conform Euractiv.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană ar trebui să solicite statelor membre să decidă şi să aibă o dezbatere la nivel naţional, astfel încât fiecare ţară să poată veni cu propriul ei termen.

El spune că soluţia ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată, alături de folosirea noilor tehnologii pentru încălzire, şi anume pompele de căldură, care au devenit accesebile pentru mare parte populaţie, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice.