Fostul premier Victor Ponta acuză Guvernul Orban că încearcă din răsputeri să mascheze adevărata amploare a epidemiei de coronavirus din România, pentru a putea organiza alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

După aceea, guvernanții nu vor ezita să declare carantină generală, susține liderul Pro România, care cere un program național de testare, ca singura soluție de a controla epidemia COVID-19.

”O să fim închiși în case!”

”Până pe 6 Decembrie nu se fac teste – trebuie să rămână sub 10.000 de cazuri / chiar dacă jumătate deja sunt pozitive / după 6 Decembrie – o să fim închiși în case!”, a scris luni Ponta pe Facebook.

”Doar printr-un Program Național de Testare putem să controlăm Pandemia, să redeschidem școlile și să nu mai carantinăm localități!”, a arătat fostul premier, într-o postare anterioară.

”Programul Național de Testare propus de mine și susținut de PRO România ar însemna combaterea eficientă a Pandemiei, redeschiderea școlilor, oprirea carantinării orașelor!

Guvernul actual nu vrea – sau nu este în stare! Fiți alături de noi pe 6 Decembrie ca să schimbăm această situație!”, a mai scris Ponta, într-o evidentă notă electorală.

”Există o metodologie stabilită de INSP”

În context, Premierul Ludovic Orban a susținut luni o declarație de presă în cadrul căreia a vorbit despre carantinarea Capitalei având în vedere rata de infectare a zonei. Premierul a mai precizat că sunt mai mulți factori în baza cărora se ia decizia de carantinare.

”Nu ne dorim acest lucru (carantinarea Capitalei – n.r.), în mod evident. Pe de altă parte, există o metodologie care este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe baza practicilor la nivel mondial.

Direcţiile de sănătate publică trebuie să evalueze în fiecare localitate toţi indicatorii în baza cărora să poată lua această decizie şi aţi văzut că s-au luat aceste decizii de carantinare, la propunerea DSP-urilor, cu aprobarea Comitetelor pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Ludovic Orban, întrebat dacă se va lua o decizie de carantinare a Bucureştiului în perioada următoare.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.