Achiziționarea produselor de bază, limitate în anumite magazine din România! Cum s-a ajuns în această situație?

Anumiți locuitori din Timiș au cumpărat cantități mai mari de zahăr și ulei după îndemnurile făcute de guvernul chinez, care le recomanda cetățenilor să facă rezerve alimentare și de produse de primă necesitate, pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență.

Astfel, pe ușa de intrare a unui supermarket din Deta a fost postat un afiș prin care clienții sunt informați că uleiul și zahărul se vând doar în limita a 6 litri, respectiv 5 kilograme/persoană, conform informațiilor transmise de opiniatimisoarei.ro

Dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților

„Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 l pe fiecare bon fiscal”, este scris pe un afiș pe care e înfățișată o sticlă de ulei.

Un al doilea afiș ilustrează o pungă de zahăr, iar alături este un text asemănător prin care se atrage atenția că pot fi achiziționate pe un bon doar 5 kilograme.

Guvernul de la Beijing a îndemnat populația să își facă rezerve alimentare și de produse de primă necesitate, pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență. Oamenii nu au primit explicații pentru acest apel și se tem că ţara ar putea fi amenințată de lipsa alimentelor.

China încearcă să combată reapariţia unor focare de COVID-19

Amintim că un anunț în acest sens a fost postat la începutul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Comerţului. Ministerul Comerţului face apel și la autorităţile locale să faciliteze fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

Apelul vine într-un moment în care China încearcă să combată reapariţia unor focare de COVID-19, dar nu s-au oferit explicații clare privind motivul pentru care a fost făcut.

Lanţurile de aprovizionare din China au fost grav afectate

Totodată, lanţurile de aprovizionare din China au fost grav afectate de intrarea în carantină a mai multor zone din ţară şi de blocarea multor axe rutiere la începutul anului 2020, când țara respectivă era lovită în plin de pandemie.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din februarie 2022, autoritățile din China se tem de un nou val epidemiologic. De altfel, guvernul a luat în ultimele săptămâni măsuri radicale în urma apariţiei unor focare de COVID-19 în nordul ţării.