Se majorează de la 1 ianuarie! Cu cât va crește salariul minim? Guvernul tocmai a decis

După ședința specială a Guvernului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că salariul minim al românilor va crește cu 10 procente de la 1 ianuarie 2022. Ministrul Muncii a mai spus că salariul brut va ajunge la 2.550 de lei pe lună.

„Astăzi, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Raluca Turcan a mai spus că majorarea care va avea loc la începutul anului viitor reprezintă o creștere cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a adăugat că există la nivel de ţară aproximativ 1,2 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim, ceea ce înseamnă 22,9% din cei 5,6 milioane de salariaţi activi.

Unul din trei salariaţi primeşte acum mai puţini bani decât nivelul salariului minim stabilit pentru 1 ianuarie

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, scrie că este pentru prima oară în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârșitul lunii septembrie și odată cu el, un mecanism predictibil de creștere pentru anii următori.

Ministrul Muncii indică faptul că salariul minim net va creşte în România cu 10% de la 1 ianuarie, până la 1.524 de lei, în timp ce salariul minim brut va creşte cu 10,9%, până la 2.550 de lei.

În prezent, în jur de treime dintre salariaţii activi din România (mai precis 34,7%) au un salariu lunar mediu brut mai mic de 2.550 de lei, astfel că vor beneficia de această majorare. Este vorba despre aproape 2 milioane de persoane.

Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 mld lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit, a mai indicat Raluca Turcan.

Sursă foto: Dreamstime