Raluca Turcan anunță că doar 1,3% dintre persoanele vârstnice din România beneficiază de servicii sociale. Potrivit ministrului, acest număr arată că foarte mulţi pensionari nu sunt luaţi în evidenţă şi nu au acces la ajutoarele pe care le-ar putea obţine din partea statului. Precizările ministrului au fost făcute cu ocazia inaugurării centrului de vârstnici Enayati din Capitală.

„Acest centru este de lux, dar poate fi un model pentru centre în ţară prin parteneriatul dintre stat şi mediul privat. Oamenii vârstnici au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu, de consiliere, de asistenţă permanentă din partea statului”, a spus Turcan.

Totodată, ministrul a mai pecizat că în prezent, în România există 3,8 milioane de persoane vârstnice de peste 65 de ani, care reprezintă 17,3% din populaţia ţării, iar dintre aceste doar 52.000 beneficiază de astfel de servicii.

„Vreau să ştiţi că doar 1,3%, adică doar 52.000 de persoane beneficiau de servicii sociale în anul 2019. Este o cifră sau o radiografie dramatică, pentru că îţi dai seama de fapt la câte persoane vârstnice vulnerabile statul sau parteneriatele nu ajung”, a arătat oficialul guvernamental.

În ceea ce privește locațiile, ministrul susține că dintre cei care primesc asistenţă socială, 40% sunt în cămine de bătrâni şi există cel puţin un cămin pe judeţ.

„În 72% din serviciile publice de asistenţă socială din oraşe şi comune lipseşte evidenţa persoanelor vârstnice şi a adulţilor în dificultate. 93,7% dintre autorităţile locale nu au niciun personal angajat pentru asistarea persoanelor vârstnice”, a continuat ea.

Raluca Turcan anunță modificarea legii

În acest context, Raluca Turcan anunță că va demara mai multe consultări pentru a modifica Legea asistenței sociale. Ministrul susține că cifrele sunt ”ale sărăciei”, iar pentru ea sărăcia este un subiect care trebuie prezentat public și discutat.

Ea a mai adăugat că se caută soluții în continuare, una dintre ele urmând să fie discutată chiar astăzi.

„Acestea sunt cifre ale sărăciei, iar pentru mine, ministru, sărăcia nu este un subiect tabu, ci îl prezint public şi punem soluţii pe masă. Soluţiile deja vin. Astăzi voi avea o primă întâlnire cu structurile asociative din comune, oraşe şi judeţe, să prezint prima variantă a modificărilor la legea asistenţei sociale, să trecem de la beneficii la servicii sociale integrate, să nu mai direcţionăm bani către instituţii, ci finanţarea să urmeze beneficiarul şi să deschidem piaţa competiţiei pentru servicii de asistenţă socială, să se creeze parteneriate, instituţiile statului să acceseze cele mai bune servicii. Acestea sunt principiile de bază”, a subliniat Turcan.

Raluca Turcan mai precizează că o modificare pe care o propune este cea ca asistenţa la domiciliu să devină un serviciu constant la dispoziţia persoanelor vârstnice.

„Propun modificări special pentru persoanele vârstnice, întrucât acestea trebuie să intre în sistemul de evidenţă al autorităţilor publice, ca şi cum ar fi beneficiar al unui centru rezidenţial”, a mai spus ministrul Muncii.