Marcel Ciolacu: „Anul acesta trebuie să facem dreptate până la capăt”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că România va adera complet la Schengen în acest an. Șeful Executivului a spus că se știe despre calvarul românilor care se întorc acasă, an de an, de sărbători, să fie lângă familiile lor și că aceasta este o umilință pentru concetățenii noștri.

”Însă, cu siguranţă, cea mai mare realizare va fi în acest an, când România va adera complet la Spaţiul Schengen. Ştiţi foarte bine calvarul pe care trebuie să-l înduraţi an de an la graniţă, când vreţi să vă întoarceţi acasă de sărbători. Eu consider aceasta este o umilinţă, iar românii nu au niciun motiv pentru care să fie umiliţi şi să nu primească ce li se cuvine (…) Anul acesta trebuie să facem dreptate până la capăt şi să intrăm şi cu graniţele terestre”, a mai declarat prim-ministrul României.

Fratele premierului a plecat în Germania după Revoluție

Acesta s-a referit şi la eliminarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, dar şi la demersurile pe care autorităţile din România trebuie să le facă pentru ca românii să nu mai plece. Premierul a spus că de 30 de ani, țara noastră s-a obișnuit să sărbătorească plecarea românilor. El a povestit cum, imediat după Revoluție, fratele său a ales să plece din țară în Germania, lăsând întreaga familie întristată, iar pe mama sa îndurerată la gândul că nu-și va mai vedea curând fiul. El a spus că a fost cu adevărat  sărbătoare doar când fratele său s-a întors acasă și de ani și ani, românii-au obişnuit să sărbătorească eşecul.

”Mi-am amintit de fratele meu care, imediat după Revoluţie, a plecat în Germania, ca mulţi alţi români, în căutarea unei vieţi mai bune. Simt acum, aşa cum am simţit şi atunci, că nu a fost nicio sărbătoare la noi în familie. Ne-a fost tuturor greu şi mamei, cred, aproape imposibil. Văzând plecarea unui băiat cu singura nepoată pe care o avea şi urma să-i vedem doar în fotografii sau să-i auzim doar la telefon. Cu adevărat a fost sărbătoare doar când s-au întors acasă. Adevărul este că de 30 de ani ne-am obişnuit să sărbătorim eşecul. Organizăm evenimente, spunem discursuri, facem poze şi apoi fiecare îşi vede de viaţa lui, noi aici şi dumneavoastră, dincolo, în alte ţări”, şi-a începutl premierul Marcel Ciolacu discursul, duminică seară, la un eveniment organizat de Ziua Românilor de Pretutindeni.

Ciolacu afirmă că fiecare trecere definitivă peste graniţă a unui român este un eşec pentru această ţară, nu o sărbătoare. Premierul a adăugat că fiecare mamă, fiecare frate, fiecare soră sau nepot care pleacă lasă un gol imens atât în familia care rămâne să sufere, cât și în comunitățile din care fac parte. A subliniat că aceste goluri ajung să formeze un imens abis în sufletele și în sufletul națiunii, iar aceasta nu poate fi deloc o sărbătoare.

Potrivit acestuia, acesta este principalul eşec al clasei politice româneşti de după Revoluţie”. Ciolacu și-a cerut scuze pentru că nu a putut face mai mult și mai bine pentru a-i ține pe românii noștri acasă.