Veste extrem de importantă pentru toți românii venită chiar de la Guvern. Este oficial, decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Se deschid de astăzi în toată Romania

Guvernul redeschide piețele agroalimentare care funcționau în hale. Ordinul privind redeschiderea pieţelor închise a apărut în Monitorul Oficial. Ordinul prevede o serie de reguli de igienă şi distanţare socială. Va fi făcut un triaj la intrarea în pieţe şi vor trebui să existe circuite unidirecţionale, iar standurile vor trebui protejate cu ecrane din material transparent.

Producătorii vor putea să își vândă marfa numai în momentul în care în piețe se vor aplica noile norme. „În privința piețelor închise, care vor fi redeschise, cu acces publicului, cu condiția emiterii unuiu ordin comun al Ministerului Sănătății, ANSVSA și Ministerul Lucrărilor Publice în privința măsurilor de sănătate publică care vor fi aplicate în interiorul piețelor”, a anunțat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Premierul a arătat că măsura privind portul măştii în spaţiul public va fi prelungită, împreună cu toate celelalte măsuri de restricţie impuse de pandemie. “Se vor prelungi (măsurile – n.r.). Mi se pare că expiră pe data de 9 decembrie. Va fi prelungită această măsură.

Dintre măsurile de restricţie pe care le-am adoptat suplimentar, faţă de măsurile anterioare care se aplicau la nivel local, judeţean, măsurile naţionale, practic singura măsură de relaxare este această măsură de redeschidere a pieţelor, în condiţii de protecţie sanitară.

A venit sezonul rece, suntem totuşi pe un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de infectări, şi sunt convins că şi după această suspendare a activităţii administratorii pieţelor şi primarii se vor implica cu adevărat pentru respectarea regulilor de protecţie sanitară”, a menţionat şeful Guvernului.