Întrebat, la finalul şedinţei de guvern, ce măsuri a luat, în condiţiile în care există în momentul de faţă, la nivelul Spitalului Floreasca, peste 40 de persoane care sunt infectate cu noul coronavirus, Arafat a spus: “Centrul naţional de conducere şi coordonare a intervenţiei are, cum ştiţi, o echipă medicală care stabileşte sau sprijină transferul pacienţilor şi găsirea unor locuri pentru pacienţii care necesită, fie oxigen, fie secţie de terapie intensivă sau secţie de terapie intermediară, cum zicem noi”.

“Deci, şi ieri şi astăzi am transferat pacienţi, inclusiv la noile locuri care s-au deschis la Spitalul Monza. În acelaşi timp, există acum în procedura de achiziţie un număr mai mare de generatoare de oxigen individuale care ne vor permite să suplimentăm locurile în spitalele care au locuri fără oxigen, pentru că nu toate locurile au gură de oxigen în spital. Şi atunci vom suplimenta locurile care pot asigura oxigen pentru pacient prin punerea acestor generatoare individuale la spitalele respective. Eu sper că în următoarele maximum în 48 de ore să reuşim să începem să le distribuim, primele dintre ele. Deci, acestea sunt măsurile care sunt luate acum”, a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei de guvern.

Spitalele au luat măsuri suplimentare

El a adăugat că mai multe spitale au luat măsuri suplimentare, prin crearea unor zone în secţiile spitalului, chiar dacă nu este spital COVID, în care au preluat pacienţii de la Unităţile de primiri urgenţe.

“În fiecare seară avem situaţia în care Unităţile de primiri urgenţă şi care au făcut un efort major în această perioadă, şi este de recunoscut, asigură oxigenare şi asigură terapie şi asigură susţinerea funcţiilor vitale pentru mai mulţi pacienţi COVID pozitiv până găsim locuri pentru aceşti pacienţi.

Numai că situaţia e în dinamică – luăm un pacient, îl internăm, vine alt pacient după el, adică asta este situaţia. Nu rămân aceiaşi pacienţi şi, mai mult, apar alţi pacienţi. Şi acest lucru va continua, chiar dacă suntem într-o descreştere uşoară, cum vedem, care merge încet, totuşi, cazurile grave vin din urmă, pentru că fiecare zi în care am avut câteva mii de cazuri, un procent din aceste cazuri ajunge să fie agravat cam peste şapte-zece zile.

Această situaţie va continua şi vom face tot posibilul ca să preluăm aceşti pacienţi în cel mai scurt timp la secţiile de terapie intensivă sau de terapie intermediară”, a adăugat Arafat.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim