Modificările la hotărârea de Guvern privind starea de alertă, în baza propunerilor formulate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să fie aprobate vineri în şedinţa de Guvern.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a confirmat, în debutul şedinţei, că deschiderea pieţelor este una dintre măsurile propuse de CNSU şi care urmează să fie aprobată de Guvern. În plus, toţi românii cu drept de vot vor avea libertate de mişcare de duminică dimineaţa şi până la ora 1:00 în noaptea de duminică spre luni.

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale: una în privinţa pieţelor închise, care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVA şi ministrului Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul pieţelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului.

Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5:00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1:00 dimineaţa în data de 7 decembrie. Pentru zonele carantinate se va emite o reglementare care prevede aceste excepţii. Aici trebuie să subliniem un lucru – cei care sunt aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi, ei solicită urna mobilă”, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Şedinţă online a CNSU pentru măsurile de relaxare din acest weekend

Vineri, 4 decembrie, CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) s-a reunit în sistem online. Scopul şedinţei este adoptarea unor măsuri de relaxare a unor restricţii începând cu acest weekend.

Printre măsurile care au fost deja anunţate de către autorităţi şi de către preşedintele Iohannis se numără deschiderea pieţelor şi ridicarea restricţiilor în ziua de duminică, 6 decembrie, în oraşele care se află sub carantină, pentru a le permite oamenilor de acolo să meargă la vot.

Măsurile vor fi propuse de către CNSU şi urmează să fie aprobate în şedinţa de Guvern de vineri.

Ridicarea restricţiilor pentru ziua de duminică implică faptul că româniilor care locuiesc în zonele carantinate nu vor mai trebui să completeze o declaraţie pe propria răspundere pentru a ieşi din casă la vot.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea