Vineri, 4 decembrie, CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) s-a reunit în sistem online. Scopul şedinţei este adoptarea unor măsuri de relaxare a unor restricţii începând cu acest weekend.

Printre măsurile care au fost deja anunţate de către autorităţi şi de către preşedintele Iohannis se numără deschiderea pieţelor şi ridicarea restricţiilor în ziua de duminică, 6 decembrie, în oraşele care se află sub carantină, pentru a le permite oamenilor de acolo să meargă la vot.

Măsurile vor fi propuse de către CNSU şi urmează să fie aprobate în şedinţa de Guvern de vineri.

Ridicarea restricţiilor pentru ziua de duminică implică faptul că româniilor care locuiesc în zonele carantinate nu vor mai trebui să completeze o declaraţie pe propria răspundere pentru a ieşi din casă la vot.

“Toată lumea va putea circula în ziua votului fără declarație, indiferent de zonă, pentru a putea vota”, au declarat surse guvernamentale, potrivit digi24.ro.

În plus, se pare că va fi introdusă şi o altă excepţie, ce va privi persoanele implicate în procesul electoral. Ele vor avea voie să circule duminică şi după ora 23:00.

Ce spunea Ludovic Orban despre votul de duminică cu o zi în urmă?

Joi seara, Ludovic Orban a anunţat că persoanele infectate cu COVID-19 aflate în carantină nu vor putea părăsi domiciliul sau locul unde au declarat că se izolează, acestea având posibilitatea de a vota dacă solicită deplasarea urnei mobile. În rest, toţi ceilalţi români din localităţile carantinate îşi vor putea exercita dreptul la vot.

“Orice cetăţean, chiar dacă e într-o localitate care e temporar în carantină are libertatea de a se duce la secţia de vot să voteze, fără să dea declaraţii. Avem CNSU în cursul zilei de mâine (vineri – n.red.), înainte de şedinţa de Guvern, după care în şedinţa de Guvern vom transpune hotărârea CNSU”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura pe parcursul a două zile – sâmbătă şi duminică, iar pe teritoriul României – duminică, între orele 07:00 şi 21:00.