Astfel, Iohannis a afirmat că legea privind redeschiderea piețelor nu a ajuns însă pe biroul lui, prin urmare nu are cum să ia o decizie privind semnarea sau nu a acesteia.

Parlamentul a întors decizia luată de guvern privind închiderea piețelor. Deputații au votat ca, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Decizia nu este una definitivă, legea urmând a merge la Cotroceni pentru promulgare, dar Klaus Iohannis o poate întoarce la reexaminare în Parlament sau poate cere un control de constituționalitate.

Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată pe 6 noiembrie care urmare a recomandărilor CNSU. Ulterior, premierul Ludovic Orban a susținut că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spații închise s-a luat după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.

”Să ne gândim și la cei care o duc mai rău decât noi”

”Astăzi este sărbătoarea Sfântului Andrei și cu această ocazie dați-mi voie să vă spun tuturor La Mulți Ani și să vă urez sănătate.

Este o sărbătoare specială pentru noi, românii, și, fiind o sărbătoare specială, vreau să ne gândim și la cei care o duc mai rău decât noi.

Prin aceasta, mă refer la cei bolnavi, dar și la medicii și personalul medical care se ocupă de cei bolnavi.”, a declarat Iohannis.

”Un spital extraordinar de bine organizat”

”Am văzut azi un spital extraordinar de bine organizat și vreau să felicit întreg personalul de aici. Un spital care a reușit să pornească dintr-o situație complicată, care a existat aici în luna martie și să funcționeze perfect, deși aici sunt internate și persoane cu covid-19, dar și pacienți non-covid.

Vreau ca acest exemplu să fie urmat de domnnul ministru al Sănătății, atunci când vom face planul pentru reforma sistemului sanitar.

Sunt convins că după alegeri vom putea să creăm o majoritate solidă pentru a susține un guvern care să aducă o astfel de reformă a sistemului de sănătate.

Este oarecum dificil de estimat ce prezență vom avea la vot. Eu îmi doresc să avem o prezență mare. Sunt alegeri cu miză mare – este clar din toate sondajele că PSD-ul va fi ținut în afara deciziei politice și acolo trebuie să stea.

Nu există niciun fel de discriminare pentru alegătorii din localitățile care sunt carantinate. Toată lumea are același drept să meargă la vot.”, a mai precizat Președintele.