Secretarul de stat Raed Arafat se întâlnește joi seara cu reprezentanții cultelor din România pentru a stabili anumite condiții de desfășurare a slujbelor de Crăciun și Anul Nou, ținând cont de pandemia de coronavirus și de măsurile de protecție impuse de către autorități. Ulterior, deciziile vor fi anunțate public.

Propunerile care sunt analizate în ședință sunt incluse într-un ghid de reguli pentru slujbele de Crăciun și Anul Nou, pentru reprezentanții cultelor și credincioși. Potrivit draftului de lucru analizată în ședință, se vor permite slujbele cu public, atât ân interiorul bisericilor cât și în curtea bisericilor, dar cu respectarea mai multor reguli sanitare.

Ce reguli ar putea fi implementate

Distanța între persoanele din interior trebuie să fie de 2 metri în interiori, și 1,5 metri în afară, toată lumea trebuie să poarte masca de protecție pe gură și pe nas iar preoții urmează să se asigure că suprafețele comune sunt dezinfectate după fiecare persoană care le-a atins. Setul de măsuri vine după recomandarea Comisiei Europene de transmitere online a slujbelor, pentru evitarea aglomerației.

Totuși, deși se va permite participarea credincioșilor la slujbe, acestea vor fi devansate, astfel că se vor desfășura începând cu orele 21, în loc de 24, notează știrileprotv.ro.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea