Raed Arafat a făcut anunțul care îi vizează pe românii care vor să voteze! E nevoie de declarația pe propria răspundere, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Arafat a susținut, într-un răspuns pentru Biroul Electoral Central, că persoanele din afara localităţilor carantinate se pot deplasa în localităţi carantinate pentru a vota.

Conform unui document semnat de Raed Arafat, persoanele care merg în/din localităţi carantinate pentru a vota sau pentru a participa la organizarea procesului electoral trebuie să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării. Secretarul de stat a mai arătat că restul detaliilor, cum ar fi condiţiile în care se desfăşoară votul în interiorul localităţilor carantinate, sunt prevăzute în ordinele speciale de carantinare pentru fiecare zonă.

 

Ce trebuie să știe toți românii

În această duminică, pe 6 decembrie, au loc alegerile parlamentare 2020, românii fiind chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. La alegerile parlamentare 2020, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 6 decembrie 2020, între orele 07.00 și 21.00, în timp ce votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă, 5 decembrie, și duminică, 6 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început pe 6 noiembrie şi se încheie pe 5 decembrie, la ora 7:00.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani.

Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. La fel ca la ultimele alegeri, acestea se desfăşoară prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie eligibile. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat, scrie Agerpres.

În acest fel, reprezentarea proporţională permite fiecărui partid, mare sau mic, să i se aloce un număr de mandate proporţional cu forţa sa (politică, numerică etc), tinzându-se spre o justiţie electorală.

Pentru alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, vor candida 7.136 de persoane. Numărul candidaților a crescut de la 6.476, în 2016, la 7.136 în 2020.

Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidați și candidaturi independente, la Camera Deputaților și Senat.