Se dau toți banii înapoi! Anunțul zilei pentru acești români. Vestea a venit chiar acum

Românii care nu au cerut restituirea banilor de pe fostele taxe auto, vor putea intra în posesia banilor pe cale administrativă, după cum au stabilit autoritățile în luna iunie a acestui an. Pentru a putea intra în posesia acestor bani, șoferii au timp până în 2027 să depună cererile.

Totuși, pentru ca acest mecanism să fie pe deplin funcțional, trebuie să fie stabilit modelul de cerere de restituire, dar și normele pentru aplicarea acestuia. Așadar, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de ordine care stabilește modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto.

Menționăm că modelul cererii de restituire ar fi trebuit să apară în iulie, iar normele ar fi trebuit să apară până în luna august.

De asemenea, OUG numărul 93 din 2022 arată că solicitările de restituire se pot depune la Fisc, însă numai după ce modelul de cerere a fost oficializat. În plus, aceste cereri ar trebui soluționate în timp de 45 de zile de la înregistrare, iar apoi vor fi comunicate solicitanților. Ulterior, sumele respective de bani vor fi virate în conturile bancare ale fiecărui solicitant.

Autoritățile mai arată că prin noul mecanism se restituire următoarele:

  • taxa specială pentru autoturisme și vehicule, cea care este prevăzută în vechiul Cod Fiscal
  • taxa pe poluare pentru autovehicule, cea prevăzută în OUG numărul 50 din 2008
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cea prevăzută în Legea numărul 9 din 2012
  • și timbrul de mediu pentru autovehicule, cel prevăzut în OUG numărul 9 din 2013

Este de reținut că până la aplicarea acestor legi, trebuie ca proiectul de ordin al Ministerului Mediului să primească semnătura ministrului care conduce acest minister, dar și a ministrului Finanțelor. De asemenea, proiectul trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Șoferii trebuie să fie atenți unde parchează

La finalul lunii august a acestui an, Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică un proiect care prevede ca șoferii care parchează în locuri interzise să fie taxați cu 500 de lei. Scopul este acela de a elibera trotuarele, dar și benzile ocupate de mașini oprite, fluidizând astfel traficul.

Referitor la suma de 500 de lei, în acești bani intră ridicarea mașinii, transportul și depozitarea. Pentru fiecare zi în plus, șoferii vor plăti separat 150 de lei, se arată în proiectul de la Primăria Sectorului 2.

O situație similară o regăsim și în Sectorul 4, unde afișele de avertizare sunt lipite direct pe parbriz. De cealaltă parte, în Sectorul 3 al Capitalei, de la începutul anului și până în prezent, mai bine de 2.000 de mașini au fost ridicate.

În ceea ce privește situația din Sectorul 6, pentru a putea ține evidența locurilor de parcare, Administrația Sectorului 6 a emis un cod QR pentru fiecare șofer care are un loc de parcare închiriat.