Cea mai bună veste pentru pensionari. O inițiativă legislativă care încurajează natalitatea în România și care urmează să fie votată de către deputați prevede printre altele și o reglementare care îi vizează pe pensionari.

În expunerea de motive a inițiativei legislative care urmează să fie dezbătută, iar mai apoi votată, scrie că România se află într-o criză demografică severă. Mai exact, natalitatea a scăzut semnificativ, în timp ce tinerii ajung să plece în străinătate.

Estimările regăsite în document arată că după anul 2030, această criză se va accentua puternic, motiv pentru care este nevoie de măsuri concrete încă de acum.

Pensii mai mari pentru părinții care au copii

Una dintre cele mai eficiente politici demografice din ultimii 20 de ani, scrie sursa citată a fost reprezentată de adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.148 din 3 noiembrie 2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.

Prin această ordonanță, tinerii care au realizat în ultimele 12 luni venituri profesionale din diferite activități au dreptul să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până Ia 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până Ia 3 ani.

Documentul arată că dacă această măsură nu ar fi fost luată, cel mai probabil situația demografică din România s-ar fi degradat și mai mult până în prezent. Pe de altă parte, deși părintele primește o indemnizație de creștere a copilului în momentul nașterii acestuia, probleme vin mai târziu, în condițiile în care actuala lege a pensiilor îi afectează, spun inițiatorii în document.

Câți bani ar urma să primească acești români când ies la pensie?

Mai exact, în timp ce beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului, părintele beneficiază de un punctaj extrem de mic în sistemul de pensii, care are un efect descurajator.

Actualele prevederi arată că pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. În aceste condiții, un părint care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, atunci acesta va avea Ia finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent Ia pensie.

Noua inițiativă legislativă propune astfel ca în calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câștigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

Menționăm faptul că pentru a putea fi aplicată, inițiativa legislativă trebuie prima oară votată, iar mai apoi va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Ea se va aplica după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.