Guvernul de la București caută soluții pentru majorarea pensiilor

În cadrul ședinței de guvern de miercuri, Nicolae Ciucă a punctat faptul că guvernanții români și-au asumat să vina cu proiectul de buget în luna octombrie, că vor identifica resursele bugetare necesare pentru mărirea pensiilor și a salariilor în 2023, protejând, astfel, populația vulnerabilă din România.

„Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura, de asemenea, că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a declarat, miercuri după-amiază, premierul României.

Pensiile ar putea crește cu 15%

Vă amintim că marți, 20 septembrie 2022, Florin Cîţu, fostul ministru de Finanţe, a spus că pensiile pot creşte, fără probleme, chiar şi cu 15% în 2023 şi nu se va depăşi celebra ţintă de 9,4% din PIB asumată în cadrul PNRR (Planul Național pentru Redresare și Reziliență).

Potrivit spuselor sale, există spaţiu de manevră în PNRR pentru această creştere, însă PSD-ul îi lipsește „apetitul pentru reformă”. Florin Cîţu i-a îndemnat pe social-democraţi să nu mai cheltuiască banii cu deplasări la Bruxelles şi să treacă la muncă, având în vedere că legea care taie pensiile speciale trebuie să fie gata peste câteva luni, iar reforma pensiilor trebuie să intre în vigoare până la finalul lunii martie 2023.

„Marcel Ciolacu, stai acasă! Pensiile pot să crească și cu 15% în 2023 și nu se depășește ținta de 9.4% din PIB stabilită în PNRR. Românii trebuie să știe că există spațiu până în țintă, dar lipsește apetitul psd-iștilor pentru reformă. Marcel Ciolacu ar face bine să stea acasă și să facă reformele din PNRR și nu să cheltuiască banii românilor pe călătorii la Bruxelles. Terminați cu propaganda/manipulările și treceți la muncă. În câteva luni trebuie să fie în vigoare legea care diminuează cheltuielile cu pensiile speciale, iar la finalul trimestrului I din 2023 trebuie să fie în VIGOARE reforma pensiilor”, a scris, marți după-amiază, Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Postarea sa este o reacție la declaraţiile făcute de Marcel Ciolacu, tot marţi. Preşedintele PSD a afirmat că ar putea merge la Bruxelles, împreună cu Nicolae Ciucă, pentru a negocia creşterea pensiilor cu oficialii europeni de la Comisia Europeană.

„Premierul colectează de la absolut toți miniștrii un draft cu care se va merge la Bruxelles pentru a se negocia. Este posibil ca atât domnul prim ministru cât și eu să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană. Au început deja discuţiile pe bugetul pe anul viitor. Am anunţat deja că va fi prima oară în istoria României postdecembriste când începem discuţiile pe buget, să le finalizăm în luna noiembrie. Ştiţi cum se vota pe repede înainte de Crăciun, în ajunul Crăciunului, bugetul României”, a spus Marcel Ciolacu.

Vă amintim că, în prezent, PSD îşi doreşte majorarea pensiilor cu 10% şi creşterea salariului minim la 3.000 de lei.