Premierul Florin Cîţu a anunțat că nu se va impune o nouă taxă auto în România, însă Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului ar urma să vină cu o soluție pentru descurajarea comercializării de maşni vechi şi reducerea poluării.

Acesta a mai adăugat că a purtat o discuție cu Comisia Europeană în care a subliniat faptul că nu este un adept al taxelor, fie ele și de mediu, iar această problemă ar putea fi rezolvată prin măsuri pozitive.

Potrivit premierului, o variantă o reprezintă creșterea economiei, pentru ca românii să își poat cumpăra mașini noi, sau un sistem de tip rabla.

“Acolo (în PNRR, n.r.) nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează. Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, ce soluţii vor avea. Am fost foarte clar în discuţia cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, chiar dacă sunt taxe de mediu. Am putea prin măsuri pozitive. O variantă e să crească economia şi toţi românii să-şi permită maşini noi, o altă variantă este un sistem de tip rabla”, a spus Florin Cîțu.

”Nu trebuie să mergem imediat la taxe

Premierul a mai adăugat că nu terbuie neapărat să se ajung la taxe și se pot găsi și alte soluții. El a adăugat că taxele nu reduc poluarea și este nevoie de un întreg ecosistem.

”Sunt măsuri dacă stăm şi ne gândim, nu trebuie să mergem imediat la taxe. În teoria economică e foarte greu să găseşti un exemplu de taxe care să fi contribuit la reducerea poluării. Nu taxele fac aşa ceva, trebuie să fie un întreg ecosistem”, a mai declarat Cîţu.

Acesta a fost întrebat dacă există şi varianta modificării sistemului de rovinietă, astfel încât cei care circulă mai mult să plătească mai mult. Potrivit premierului o astfel de discuție există la Ministerul Transporturilor, însă nu a oferit niciun detaliu în acest sens.

“Există o discuţie despre aşa ceva la Ministerul Transporturilor”, a spus premierul Cîțu.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin