Se dau super mulţi bani în România! Se întâmplă de la 1 ianuarie. Cine îi va primi

Mai precis este vorba despre ajutorul de stat pentru deces, ajutor care se va majora de la 1 ianuarie 2022, arată proiectul de buget. Potrivit autorităților, ajutorul de stat pentru deces se va majora de la 5.380 cât este în prezent la 6.095 de lei.

Autoritățile mai spun că suma maximă de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar.

Dacă un membru al familiei la persoanei asigurate sau al pensionarului se stinge din viață, atunci familia va primi o sumă mai mică, respectiv 3.048 de lei.

Trebuie menționat că ajutorul de stat de deces nu se acordă automat, ci trebuie făcută o solicitare la care să se atașeze actele doveditoare ale decesului și actele care atestă calitatea de asigurat sau rudă a persoanei decedate.

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces

Pentru a obține ajutorul de deces ai nevoie de următoarele acte:

  • cererea pentru ajutorul de deces
  • certificatul de deces (copie și original)
  • buletinul persoanei care cere ajutorul
  • documentul care atestă gradul de rudenie
  • dovezi privind cheltuielile de deces
  • adeverință de la angajator care atestă statului de asigurat al persoanei decedate

De asemenea se mai pot solicită și alte tipuri de documente pentru cazuri speciale atunci când persoană decedată este o persoană de peste 18 ani, inaptă pentru muncă. Ajutorul de deces se achita în maxim 3 zile lucrătoare de la dată solicitării.

Dacă persoană decedată era șomeră, atunci ajutorul este oferit de către instituția responsabilă de asigurările pentru șomaj. Pentru persoanele asigurate sau pensionare, casă teritorială de asigurări se va ocupă de achitarea ajutorului de înmormântare.

În cazul în care apelezi la ajutorul unei firme de specialitate în acest domeniu, nu va mai trebui să te ocupi personal de acest ajutor, deoarece firma respectivă își va oferi suportul de care ai nevoie.