România se confruntă cu un fenoment crunt: scăderea natalităţii.

Câte 3.000 de euro pentru cuplurile infertile din România! Mii de solicitări în primele ore de la lansarea programului

Iată ce decizii se iau la nivelul Guvernului pentru a contracara această tendinţă şi a îndemna tinerele familii să aibă copii, dar şi pentru a ajuta cuplurile care au probleme legate de infertilitate.

Anunţul de ultimă oră a venit din partea Gabrielei Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse. Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, oficialul a explicat că statul va oferi 3.000 de euro (aproape 15.000 de lei) cuplurilor infertile care vor să aibă un copil.

Gabriela Firea spune că ministerul pe care îl conduce a primit deja mii se solicitări pentru decontarea procedurilor de creștere a natalității, după demararea oficială a programului la nivel naţional, pe 5 decembrie.

„Sprijinul financiar de 3.000 de euro este important mai ales pentru familiile care au trecut deja printr-un astfel de procedeu medical și au cam consumat resursele financiare și, mai ales, pentru familiile care au salarii mici și astfel nu mai sunt puse în situația de a face credite la bănci sau de a se împrumuta la alți membri ai familiei sau la prieteni.

Acest sprijin este extrem de benefic și mă bucur că putem să îl acordăm. (…)

Am primit deja 3.400 de solicitări, cele mai multe pe e-mail și foarte puține fizic, la sediul Ministerului Familiei, pentru decontarea procedurilor de creștere a natalității, mailul a fost cel anunțat și la care puteți trimite în continuare solicitări de a fi decontate aceste proceduri”, a fost mesajul transmis de Gabriela Firea pe Facebook, marţi, 6 septembrie.

Iniţial, programul a fost implementat la nivelul Bucureştiului. De ce tot mai multe cupluri din România se confruntă cu infertilitatea?

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, atunci când a anunţat acest program, ministrul Familiei a explicat că, din păcate, 1 din 5 cupluri din România suferă de infertilitate.

„Din păcate, în țara noastră, unu din cinci cupluri suferă de infertilitate. Sunt statistici îngrijorătoare. De asemenea, din păcate, din motive financiare, nu toate cuplurile infertile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat. Acesta costă în jur de 3.000 de euro. Prin urmare, puteți să faceți un calcul simplu cam câte familii își pot permite să plătească o astfel de procedură.

De aceea ne-am gândit împreună cu domnul prim-ministru, cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu domnul președinte Hunor și colegul meu, domnul ministru al Muncii Marius Budăi, să extindem împreună programul care a fost aplicat la municipiul București, în urma căruia s-au născut 560 de copii și după ce am plecat de acolo, au fost și alte multe sarcini în evoluție pentru întreaga țară.

De ce? Pentru că această coaliție şi-a propus din prima secundă să fie alături de toate nevoile oamenilor, iar infertilitatea nu este un moft.

Infertilitatea este reală și este declarată de medici specialiști, iar unul din cinci cupluri infertile trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe cauze: stresul, poluarea, alimentația nesănătoasă, alte patologii.

Așadar, începând din 5 decembrie – aș vrea să reținem cu toții această zi – se pot depune deja cererile și fac această precizare pentru că am primit numeroase întrebări de când putem aplica la acest program”, a declarat Gabrilea Firea la acel moment, într-o conferinţă susţinută la sediul Guvernului.