Se dau până la 15.000 de lei de la statul român! Sprijinul vine pentru cei care întâmpină probleme cu animalele sălbatice

Prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat în Monitorul Oficial, se evidențiază o schemă de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice să aibă posibilitatea de a cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, ce au rolul de a ține animalele la distanță de casele sau terenurile deținute.

De aici putem reține că românii care sunt interesați de instalarea de garduri electrice sau a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice  pot cere sume de până la 15.000 de lei.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele fizice pentru a beneficia de această sumă

Condițiile pe care doritorii trebuie să le împlinească sunt următoarele: să aibă domiciliul în România, să dețină imobilul sau terenul din proiect, să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal, să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată (a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale), să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă și să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.

După ce va fi lansat de Administrația Fondului pentru Mediu, prin acest program se vor putea finanța, cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Mai exact, vor putea fi cumpărate cu banii de stat echipamente sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege.

Banii vor fi disponibili doar după ce Administrația Fondului pentru Mediu anunță lansarea oficială

Potrivit autorităților, aceste sisteme sunt destinate, “reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine, arii naturale protejate”.

De reținut! Deocamdată nu se pot cere bani pentru instalarea de garduri electrice. Aceștia vor fi disponibili doar după ce Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță lansarea oficială a programului.