Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de MFE, persoanele defavorizate vor primi în luna ianuarie pachete care conțin produse de igienă.

Măsura este inclusă în programul “Acordarea de produse de igienă în cadrul Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2018-2020” iar valoarea proiectului este de 141,2 milioane de lei, alocaţi prin fondul FEAD, program al Uniunii Europene pentru acordarea de sprijin persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a explicat că programul presupune distribuirea a peste 4,7 milioane de pachete cu produse de igienă personală.

“Până anul viitor vom asigura, în etape, distribuirea a peste 4,7 milioane pachete conţinând produse de igienă personală şi produse de curăţenie şi îngrijire a locuinţei. La finalul acestei luni, vom avea deja peste 1 milion de pachete distribuite în toată ţara, adaptate beneficiarilor direct vizaţi, mulţi dintre ei copii. Vorbim despre un program care contribuie la îndeplinirea obiectivelor privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Programul finanţat prin POAD presupune acordarea de asistenţă materială persoanelor cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; familiilor beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiţii.

 

Ce conțin pachetele

 

Pachetele cu produsele de igienă se ridică personal de către destinatarii finali pe baza actului de identitate.

Pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat, primesc pachete cu produse de igienă doar titularii dispozițiilor de primar prin care se acordă acest drept.

Pentru persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, titularii dispozițiilor de primar prin care se acordă acest drept ridică pachete pentru toți membrii familiei.

Un pachet cu produse de igienă conține: 5 periuțe de dinți, 4 tuburi cu pasta de dinți ( 75 ml ), Săpun lichid ( 500 ml ), Șampon pentru copii ( 800 ml ), Șampon pentru adulți ( 500 ml ) și 2 pungi de detergent pentru rufe ( 2,7 kg).