Astfel, sprijinul acordat de FEI și UniCredit pentru IMM-urile inovatoare din Europa Centrală și de Est a crescut la 1 miliard de euro, se arată într-un comunicat de presă.

Mobilizarea de noi fonduri, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru sprijinirea companiilor inovatoare din nouă țări din regiunea Europei Centrale și de Est  

Fondurile vor fi alocate prin intermediul a nouă bănci locale și șase companii de leasing 

Se estimează că 1.300 de IMM-uri vor beneficia de acest sprijin 

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au convenit să majoreze fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Scopul este acela de a îmbunătăți accesul la finanțare pentru întreprinderile inovatoare, de dimensiuni mici și mijlocii, precum și companiile cu capitalizare medie din nouă țări. În baza noului acord, UniCredit va putea acorda finanțare suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, prin intermediul celor nouă bănci și șase entități de leasing ale sale din Europa Centrală și de Est, către companii inovatoare din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Astfel, IMM-urile și companiile cu capitalizare medie din aceste țări vor avea acces în total la 1 miliard de euro, prin intermediul rețelei extinse a UniCredit din regiunea Europei Centrale și de Est.

Tranzacția beneficiază de sprijin din partea programului Horizon 2020, a Programului Cadru al UE pentru Cercetare și Inovație și a Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS) – care sunt componentele majore ale Planului de Investiții pentru Europa.

 

Ce spun băncile

 

Băncile din Bosnia și Herțegovina și respectiv Serbia, precum și compania de leasing din Serbia vor beneficia de sprijin sub forma unei garanții acordate de FEI și susținute de programul Horizon 2020. În același timp, acordurile de garantare cu băncile și companiile de leasing din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Slovenia vor fi susținute de FEIS, pilonul financiar al Planului de Investiții pentru Europa. 

Lilyana Pavlova, Vice-Președintele BEI, a declarat: “Această a doua majorare a tranzacției umbrelă cu UniCredit dovedește cooperarea de succes dintre FEI și UniCredit. Pe mai departe, sperăm ca prin valorificarea relației noastre să dezvoltăm împreună modalități eficiente de sprijinire a celor care au nevoie, pentru a ne atinge astfel obiectivele politice. Acest lucru este cu atât mai important când abordăm lacunele de pe piețele din regiunea CEE”. 

Alessandro Tappi, Chief Investment Officer al FEI, a continuat: “Acordul semnat astăzi va majora portofoliul total de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro, în beneficiul a aproximativ 1.300 de IMM-uri și companii cu capitalizare medie de mici dimensiuni. Această creștere este o dovadă a angajamentului FEI și UniCredit de a extinde accesul la finanțare pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Est”. 

Gianfranco Bisagni și Niccolò Ubertalli, Co-CEO Commercial Banking UniCredit CEE, au declarat: “În ultimii opt ani, UniCredit a lansat în regiunea CEE peste zece inițiative în cooperare cu FEI, cu o capacitate totală de peste 1,7 miliarde de euro, printre care inițiativele JEREMIE, RSI, Inițiativa pentru IMM-uri, COSME, Facilitatea de microfinanțare, Facilitatea EDIF a Băncii Mondiale, Fondul Fondurilor în cadrul FEADR, Programul pentru Ocupare și Inovare Socială (EaSI) și Fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Aceste instrumente sunt deja utilizate în proporție de mai bine de 50%, în beneficiul a peste 5.000 de clienți din regiune.

Datorită Fondului de garantare InnovFin pentru IMM-uri, peste 350 de clienți au primit deja asistență pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare. Odată cu dublarea liniei de finanțare umbrelă la 1 miliard de euro, vom putea sprijini și mai multe IMM-uri inovatoare din țările CEE, oferindu-le acces mai facil la finanțare și contribuind la sprijinirea economiilor locale. De asemenea, aceasta colaborare subliniază angajamentul nostru de a ne deservi clienții din regiunea Europei Centrale și de Est”. 

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete menite să accelereze tranzacțiile de creditare și garantare care pot impulsiona crearea de locuri de muncă și creștere în Uniunea Europeană.

Despre FEI 

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI). Misiunea sa principală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa, prin facilitarea accesului la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă capital de risc și dezvoltare, garanții și instrumente de microfinanțare, care se adresează acestui segment de piață. Prin rolul său, FEI întărește obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Despre UniCredit

UniCredit Bank este o bancă comercială pan-europeană de succes, cu un model simplu de bancă comercială și un sistem complet de Bancă Corporate și de Investiții, care pune la dispoziția a 25 milioane de clienți o rețea unică în Vestul, Centrul și Estul Europei. UniCredit oferă expertiză locală și internațională și își susține clienții la nivel global, oferindu-le acces de neegalat la bănci de top în cele 14 piețe principale și în alte 19 țări la nivel global. Rețeaua europeană a UniCredit include Italia, Germania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia. 

Despre Planul de Investiții pentru Europa

Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker și oferă garanții pentru prima pierdere, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă riscuri mai mari. FEIS a obținut deja rezultate concrete. Se preconizează că proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul FEIS vor mobiliza investiții de peste 458,8 miliarde de euro și vor sprijini peste 1 milion de IMM-uri în cele 28 de state membre.

Despre InnovFin

Fondul de Garantare InnovFin pentru IMM-uri a fost creat în cadrul inițiativei ”Finanțare InnovFin pentru Inovatori a UE”, sprijinită prin program Horizon 2020. Facilitarea acordă garanții și contra-garanții pentru finanțări cu valoare între 25 de mii de euro și 7,5 milioane de euro în scopul de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și mid-caps (până la 499 angajați). Facilitarea este administrată de FEI și este acordată prin intermediari financiari – bănci și alte instituții financiare – din statele membre ale UE și tările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantați parțial de FEI pentru pierderile generate de finanțarea acordată în cadrul acestei facilități.