Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat, marţi, că voucherele destinate celor care se vaccinează au început să fie livrate în centrele de vaccinare. În opt judeţe au fost deja transmise. Totodată, acesta a mai menționat și că în Bucureşti urmează să ajungă aproximativ 15.000 de vouchere.

“Legat de voucherele pentru cei care se vaccinează cu schema completă în această perioadă, vestea bună este că au început deja să fie livrate, cred că sunt în jur de opt judeţe care au livrat deja către centre de vaccinare şi astăzi cred că se livrează şi la nivelul municipiului Bucureşti în jur de 15.000 de vouchere. În jur de alte 20 de judeţe sunt în curs de livrare a acestor vouchere către centre de vaccinare şi alte 10-12 judeţe vor livra în perioada imediat următoare. Deci, e un proces în desfăşurare, dar cert că s-a finalizat achiziţia de către DSP pentru aceste vouchere”, a menționat Andrei Baciu.

Cine beneficiază de vouchere

El a mai declarat și că de aceste vouchere beneficiază toate persoanele care se vaccinează cu schema completă sau au făcut a doua doză după data de 31 august, atunci când a apărut OUG care reglementează acest lucru. Persoanele care pot beneficia de aceste vouchere şi s-au vaccinat deja pot merge în centrele unde s-au vaccinat pentru a le ridica și vor primi câte cinci vouchere în valoare de 20 de lei fiecare.

Pentru ce boli este recomandată o a treia doză de vaccin
Persoanele imunodeprimate – al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic – au fost excluse din studiile clinice care au făcut posibilă determinarea protocoalelor de vaccinare.

De asemenea, persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult ar trebui să primească încă o doză. OMS a aprobat cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager de la Moderna şi Pfizer-Biontech, cele două vaccinuri chineze de la Sinopharm şi Sinovac, vaccinul de la Johnson & Johnson, precum şi cel produs de AstraZeneca.