Documentul publicat miercuri în Monitorul Oficial oferă posibilitatea elevilor și studenților să ceară bani de la stat și anul acesta pentru cumpărarea de calculatoare noi.

Cine se poate aplica

Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat pot primi, prin programul „Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou.

Valoarea ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 200 de euro. Cererile pentru acordarea banilor se pot depune la instituțiile școlare până în data de 17 aprilie 2020.

Suma este calculată la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului iar listele cu beneficiarii urmează să fie publicate în ziua de 26 mai.

Influența actualului context pandemic

În actualul context pandemic, este dorită contactarea telefonică a unității de învățământ unde urmează să se depună cererea deoarece o parte din instituții acceptă transmiterea cererilor și prin mijloace electronice.

Cei care vor depune cereri vor primi bonurile valorice în valoare de 200 de euro în perioada 27 iulie – 14 august 2020.

Cine poate beneficia

Vor putea beneficia tinerii care provin dintr-o familie cu un venit pe membru de familie de până la 250 de lei. Trebuie menționat că ajutorul se va acorda o singură dată în cadrul unei familii.

Care este configurația minimă

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor este următoarea: procesor Dual Core sau echivalent, frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz, HDD minimum 250 GB, RAM tip DDR3 – minimum 4 GB, unitate DVD, monitor LCD minimum 17″, tastatură, mouse optic, în cazul desktop-urilor, și procesor minimum Dual Core sau echivalent, frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz, RAM tip DDR3 – minimum 4 GB, HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15″, DVD, în cazul laptop-urilor.