Un proiect propus recent vrea să ofere un ajutor de la stat pentru părinții cu copii antepreșcolari, de până la 710 lei pentru fiecare copil. În expunerea de motive se invocă argumente precum scăderea drastică a natalității dar și numărul scăzut de creșe și grădinițe.

„Fenomenul scăderii natalității nu este izolat în România, majoritatea țărilor dezvoltate suferind de această problemă. România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de varsta prescolară, iar cele existente sunt într-o stare neadcvată de funcționare, mult prea puține fiind cele modernizate și conforme cu ceea ce este nevoie la ora actuală. Mai mult, deși numărul creșelor și a grădinițelor private este în creștere, numărul acestora nu acoperă cererea de înscriere, iar mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată”, se arată în inițiativa legislativă.

Cine primește ajutor

Părinții sau părintele singur al copilului la care acesta locuiește în mod statornic sau reprezentantul legal al copilului la care acesta locuiește în mod statornic.

Care sunt condițiile

Există o singură condiție și anume ca venitul pe membru de familie nu trebuie să depășească suma de maximum 3.500 de lei net pentru a putea primi ajutorul pentru bonă.

De ce sume pot beneficia românii

  • 710 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.080 de lei;
  • 550 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.081 – 2.500 lei;
  • 390 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 2.501 – 3.000 lei;
  • 250 lei pentru venituri nete pe membru de familie de până la 3.001 – 3.500 lei.