Se dau ajutoare de la stat. Anunț major de la Minister. Cine sunt beneficiarii

Vești bune pentru acești români. Vor primi un ajutor de la stat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Economiei. Mai exact, potrivit unui comunicat de presă transmis de ministerul de resort, bugetul alocat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) va fi cheltuit în proporţie de 92% pe ajutoare acordate companiilor private afectate de restricţiile impuse de stat pentru controlul pandemiei.

Totodată, sursa citată mai precizează că bugetul alocat Ministerului este mai mare decât anul trecut, tocmai din acest motiv.

“Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului are alocat pentru 2021 un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei. 92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID-19″, se spune în comunicat.

În ceea ce privește prevederile Legii bugetului, se pare că unul dintre programele de ajutor pe care Ministerul Economiei le va administra anul acesta este cel dedicat întreprinderilor din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

“Obiectivul principal al sprijinului financiar este să asigure continuitatea activităţii operatorilor economici din sectorul turistic, structuri de cazare, structuri de alimentaţie, agenţii de turism, grav afectaţi de impactul economic al epidemiei de coronavirus prin îmbunătăţirea accesului la lichidităţi, pentru a-i ajuta să îşi continue activitatea şi să păstreze locurile de muncă. În acest sens, programul a fost legiferat deja prin recenta OUG 10/2021, denumită generic ‘Ordonanţa HoReCa’, prin care ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN specifice turismului”, menţionează sursa citată.

Ajutor de la stat pentru IMM-uri

De menționat este faptul că, în acest an măsura 3 de sprijin a IMM-urilor – granturi pentru investiţii – va fi operaţionalizată. Sursa citată mai preciează că obiectivul schemei de ajutor este reprezentat de acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC.

“Ministerul continuă şi anul acesta măsurile de ajutor din Programul de granturi pentru IMM. Pe lângă Măsura 1, care vizează microgranturile (ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi), şi Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, va fi operaţionalizată şi Măsura 3, granturi pentru investiţii, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecţie a firmelor solicitante. Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă”, spune documentul.

În ceea ce privește prevederile pentru Programul 1 (Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice), au fost propuse pentru anul curent credite de angajament de 233 de milioane de lei şi credite bugetare de 100 de milioane de lei, iar programul 2 (Program privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi) prevede credite de angajament de 2,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 1 miliard.

De cealaltă parte, Programul 3 (Stimularea exporturilor) are propuse credite de angajament de 1,5 milioane de lei şi credite bugetare de 1,5 milioane de lei, iar programul 4 (Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ”Start-up Nation – ROMANIA”) are credite de angajament de 14,6 milioane de lei şi credite bugetare de 641,9 milioane de lei.

Pentru programul 5 (Programe de conservare sau de închidere a minelor) sursa citată precizează că sunt alocate credite de angajament de 70 de milioane de lei şi credite bugetare de 70 de milioane de lei, programul 6 (Program de marketing şi promivare turistică) are prevăzute credite de angajament de 6,7 milioane de lei şi credite bugetare de 6,7 milioane de lei, programul 7 (Dezvoltarea produselor turistice) are propuse credite de angajament de 50,2 milioane de lei şi credite bugetare de 50,2 milioane de lei, iar pentru programul 8 (Program geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfăşurare a activităţii de cercetare geologică a resurselor minerale) sunt propuse credite de angajament în valoare de 1,02 milioane de lei şi credite bugetare în valoare de 1,02 milioane de lei.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea