Mai bine de 60 de organizaţii publice şi private de turism din Uniunea Europeană, reunite sub umbrela alianţei ”The European Tourism Manifesto” (Manifestul Turismului European), se opun unor măsuri precum obligativitatea vaccinării sau a certificatelor de vaccinare pentru a putea călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă).

Cu toate acestea, reprezentanţii agenţiilor transmit că acei călători care sunt vaccinați sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiți de interdicțiile de intrare, testare și restricții de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoștințe științifice asupra capacității reduse a celor vaccinați de a răspândi în continuare virusul.

Alianța ”The European Tourism Manifesto” a elaborat o serie de recomandări comune pentru statele membre UE cu privire la modul de relansare a călătoriilor și turismului în Europa din timp, pentru vara anului în curs.

În centrul recomandărilor se află elaborarea unei foi de parcurs a UE pentru restabilirea în condiții de siguranță a călătoriilor, odată ce țările ies din blocajele naționale. Această foaie de parcurs va trebui să fie dezvoltată și implementată în strânsă cooperare cu industria de profil și cu partenerii sociali.

Grup de lucru coordonat de Comisia Europeană

Un grup de lucru coordonat de către Comisia Europeană, dedicat restabilirii liberei circulații a persoanelor, ar conduce la dezvoltarea și la punerea în aplicare a foii de parcurs și ar oferi evaluări continue bazate pe risc și pe cele mai recente date științifice.

Scopul ar fi identificarea condițiilor și scenariilor în care restricțiile actuale privind călătoriile internaționale ar putea fi relaxate și, în cele din urmă, ridicate în întreaga Europă și nu numai. Ca urmare, foaia de parcurs va trebui să fie flexibilă și actualizată în mod regulat.

Recomandările comune prezentate de Alianța Manifestul Turismului European au fost împărtășite cu guvernele UE înainte de două discuții cruciale – o videoconferință a liderilor europeni în perioada 25-26 februarie precum și o reuniune extraordinară a miniștrilor turismului la 1 martie.

“Pur și simplu nu există timp de pierdut – pregătirile pentru o abordare comună ar trebui să înceapă acum”

Recomandările solicită grupului operativ să urmărească progresul și impactul campaniilor de vaccinare în curs de desfășurare, precum și măsurile de atenuare, cum ar fi testarea și carantina, pe baza nivelurilor de risc în UE și la nivel internațional.

Autorii acestor recomandări explică: „Obiectivul nostru este ca Europa să se întoarcă la locul său, de cea mai importantă destinație turistică din lume – și una sigură. Pe măsură ce programele UE de vaccinare progresează și protejează cetățenii cei mai vulnerabili, trebuie să ne pregătim împreună pentru reluarea călătoriilor.

Pur și simplu nu există timp de pierdut – pregătirile pentru o abordare comună ar trebui să înceapă acum, pentru a restabili încrederea publicului până în vară. Recomandările noastre detaliază o cale comună de a restabili turismul și libertatea de circulație în numele cetățenilor europeni. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu liderii UE pentru a pune în aplicare acest plan cât mai curând posibil.”

Principalele recomandări transmite statele membre ale Uniunii Europene

  1. Crearea unui grup operativ al UE pentru restabilirea libertății de circulație a persoanelor:

Un grup de lucru coordonat de Comisia Europeană pentru restabilirea liberei circulații a persoanelor, pentru a dezvolta și implementa un plan de reluare a călătoriilor și o foaie de parcurs de recuperare.

  1. Coordonarea restricțiilor de călătorie:

Este necesară urgent o coordonare europeană îmbunătățită și eficientă a restricțiilor și a cerințelor de călătorie pentru a facilita reluarea călătoriilor și a turismului (care contribuie cu 9,5% din PIB-ul UE) și pentru a oferi predictibilitate atât călătorilor, cât și întreprinderilor de turism, precum și angajaților acestora.

  1. Testare: Un cadru UE armonizat pentru testarea legată de călătorii ar trebui să cuprindă următoarele:

Statele membre să asigure testarea la prețuri accesibile, capacitatea suficientă, recunoașterea reciprocă a testelor între statele membre și munca continuă la nivel internațional pentru recunoașterea reciprocă a testelor.

Validarea utilizării antigenului și a altor teste rapide în scopuri de călătorie și turism este urgent necesară, alături de evaluarea regulată a testelor acceptate pe măsură ce eficacitatea testului se îmbunătățește (teste tip LAMP, de exemplu). Specificitatea și sensibilitatea testelor rapide de antigen este acum peste 90%. De asemenea, este important să subliniem că obiectivul este mai degrabă de a depista cazurile pozitive decât de a diagnostica, reducând astfel riscul ca populația care călătorește să răspândească virusul în continuare.

  1. Certificate E-Health: coordonarea UE a inițiativelor naționale este urgent necesară pentru a evita apariția a 27 de certificate de sănătate diferite care să acopere testarea, vaccinarea și / sau imunitatea:

DG SANTE (Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene) trebuie să preia conducerea și să colaboreze cu DG MOVE (Direcția Generală pentru Mobilitate și Transport) și DG GROW (Direcția Generală pentru Piață Internă, antreprenoriat și IMM-uri) la crearea unui sistem european interoperabil care să permită o verificare rapidă și digitală a vaccinării călătorilor și / sau a statutului testelor.

Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă), dar călătorii vaccinați sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiți de interdicțiile de intrare, testare și restricții de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoștințe științifice asupra capacității reduse a celor vaccinați de a răspândi în continuare virusul.

  1. Deschiderea coordonată a activităților turistice:

Odată ce situația de sănătate o permite, este crucial să reîncepem activitățile turistice și de agrement, alături de restabilirea libertății de circulație pentru cetățenii UE.

Sursa foto principala: Dreamstime