Instituția a aprobat proiecte în valoare de peste 3,65 de milioane de lei în Programul Casa Eficientă Energetic. Detalii despre acest program și sumele derulate au fost oferite de instituţie, într-un comunicat de pres.

Noua listă cu dosarele aprobate pentru proiectele respective a fost publicată pe site-ul AFM. Suma totală aprobată a proiectelor este de 3.653.144,76 lei.

În cadrul programului se acordă o finanţare nerambursabilă în cuantum de maximum 70.000 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare proiect, fără a depăşi 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiţiei.

Ce trebuie să facă toți românii interesați

Pentru acest program, sesiunea de înscriere este în derulare. Persoanele fizice se pot înscrie în aplicaţia informatică https://cee.afm.ro/, în limita fondurilor disponibile alocate, vizibile în aplicaţie.

Documentele din dosarul de finanţare trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicaţia informatică. Ulterior, în cel mult 15 zile de la înscriere, solicitanţii transmit dosarul la sediul AFM, conform ghidului de finanţare. Ghidul de finanţare, precum şi informaţiile necesare desfăşurării Programului Casa Eficientă Energetic se regăsesc pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea aferentă acestui program.

Ce este AFM

Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”. Administrația Fondului pentru Mediu funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Mediului.

Într-o declarație făcută în urmă cu un an, ministrul Mediului susținea că, în prezent, în România există case care pierd prin pereţi cel puţin 30% din energia pe care au în interior, 25% prin acoperişuri şi 25% prin ferestre. El estima atunci că, de Programul „Casa Eficientă Energetic”, al cărui buget este de 100 de milioane de euro, vor putea beneficia aproximativ 9.000 de proprietari de case.

Sursă foto: Dreamstime