S-au tipărit tichetele de pensii

Tichetele de pensii cu ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei au fost tipărite. Banii vor ajunge la destinatari începând cu prima jumătate a lunii octombrie.

În prima jumătate a lunii octombrie va începe încasarea pensiilor prin mandat poștal. De pe 12 octombrie, vor fi alimentate conturile pentru beneficiarii care au optat pentru încasarea acestor pensii pe card.

Ajutoarele se acordă, în octombrie, după cum urmează:
• în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
• în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
• în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

A doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menționat și cuantumul ajutorului.

Anul acesta sunt două tranșe de ajutor

Anul acesta, pensionarii cu venituri mici beneficiază de două tranșe de ajutor financiar. În funcție de veniturile fiecărui pensionar, acest ajutor poate varia între 600 și 1.000 de lei. Guvernul a luat decizia conform OUG 168/2022.

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii și secretar de stat în Ministerul Familiei, a spus cine va beneficia de aceste ajutoare.

De ajutorul financiar vor beneficia pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Prima tranșă s-a plătit în ianuarie, iar a doua urmează să fie plătită în octombrie.

OUG 168/2022 prevede „un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei”.

Potrivit Doinei Pârcălabu, „dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”.