Când va începe Rabla pentru electrocasnice și Casa Verde Fotovoltaice? Este pentru prima dată când avem un calendar anual de lansare

Așadar, ministrul Mediului a explicat calendarul programelor cu finanțare lansate de AFM pentru 2022 și a subliniat că este pentru prima dată când administrația a pregătit un calendar anual de lansare pe sesiuni pentru diverse programe.

„Pentru ziua de astăzi mai avem un anunţ extrem de important: un calendar al programelor cu finanţare lansate de AFM pentru 2022. Este pentru prima dată când AFM, pentru a asigura transparenţă în ceea ce priveşte deciziile pregătite cât şi predictibilitate pentru beneficiar, a pregătit un calendar anual de lansare pe sesiuni pentru diverse programe, astfel încât atât autorităţile publice locale cât şi persoanele fizice şi persoanele juridice să îşi etapizeze, să îşi pregătească proiectele în funcţie de acest calendar.

Este minimum minimorum pentru a asigura o transparenţă maximă şi predictibilitate. În caz contrar, atât autorităţile publice locale cât şi companiile, cât şi persoanele fizice se trezesc în ultima zi, în ultimele săptămâni şi nu au timp să pregătească, pe de o parte, proiecte de calitate, pe de altă parte se creează o presiune prea mare pe instituţia AFM şi câteodată această presiune generează şi greşeli inevitabile”, a declarat Tanczos Barna.

Rabla pentru electrocasnice se va derula în două etape în acest an

Așadar, Rabla pentru electrocasnice se va derula în două etape în acest an: prima la data de 6 mai 2022 cu un buget total de 40 de milioane de lei, iar cea de-a treia la data de 2 decembrie, cu un buget total de 60 de milioane de lei. Amintim că ghidul de finanțare va fi publicat la data de 11 februarie.

De asemenea, ghidul de finanțare pentru programul „Sisteme fotovoltaice” va fi publicat la data de 29 aprilie cu un buget total de 300 de milioane de lei, urmat de cinci etape cu alocări egale, de câte 60 de milioane de lei, după cum urmează:

  • etapa 1: 28 iulie;
  • etapa 2: 25 august;
  • etapa 3: 29 septembrie;
  • etapa 4: 27 octombrie;
  • etapa 5: 24 noiembrie.

Programul se adresează celor care vor să înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi. Aceștia primesc de la stat vouchere cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei, care pot fi utilizate pentru achiziționarea unor electrocasnice noi. Anul trecut, de exemplu, s-au acordat vouchere de 400 de lei pentru achiziționarea unui televizor, dar și vouchere de 500 de lei celor care au dorit să-și schimbe laptopul.