Programul Rabla va trece printr-o revizuire? Tanczos Barna: Colegii de la AFM caută o soluţie

În contextul declarației făcute de Tanczos Barna, amintim că televizioarele și mașinile de spălat au fost introduse în programul Rabla pentru electrocasnice în anul 2019.

„Din câte am înţeles de la colegii mei, au fost câteva sincope în minutele în care sistemul a fost pus la încercare de avalanşa de cereri. Pentru noi, partea pozitivă este că voucherele pe bugetul alocat au fost generate şi sunt aproape 34.000 de cetăţeni care le pot valorifica în următoarele 15 zile. Colegii mei de la AFM caută soluţia pentru a creşte capacitate sistemului. Nu a existat până acum o cerere atât de mare pentru vouchere, nici la etapa din primăvară, nici acum o săptămână când au fost puse la dispoziţie voucherele pentru frigidere şi maşini de spălat. Se pare că pentru televizoare cererea este imensă.

Cred că este nevoie de o reanalizare a programului. Acest program trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum, acele frigidere, maşini de spălat, maşini de uscat rufe care, într-adevăr, pot aduce un beneficiu fiecărui cetăţean prin reducerea consumului. Nu cred că putem transforma Programul „Rabla pentru electrocasnice” în program de cumpărare de televizoare”, a declarat  Tanczos Barna la Digi24.

Cum se poate rezolva problema comercializării voucherelor pe Internet

De asemenea, acesta a fost întrebat cum se poate rezolva problema comercializării voucherelor pe Internet, acestea fiind nominale.

„Voucherele nu pot fi înstrăinate şi nu pot fi valorificate decât nominal şi personal de către persoana care a făcut rezervarea şi a obţinut acest voucher. Am cerut în mod expres colegilor mei de la AFM să pornească acele controale şi să anunţe organele de anchetă în legătură cu toate anunţurile pe care le văd pe site-urile de mică publicitate, astfel încât fiecare persoană care încearcă să exploateze în mod nelegal acest program să primească pedeapsa.

În ghidul programului se prevede foarte clar că niciun magazin nu are voie să preia voucherul de la o altă persoană decât cea care a făcut rezervarea şi trebuie să verifice de fiecare dată cartea de identitate a persoanei care vine acolo cu voucherul. La mine nu au ajuns informaţii despre magazine care nu au respectat legea. Dacă există asemenea situaţii, trebuie să fie sesizat AFM sau Corpul de control al Ministerului Mediului”, a completat ministrul.