Tanczos Barna îi răspunde lui Klaus Iohannis după ce o lege importantă a fost trimisă la reanalizare

Așadar, Tanczos Barna a scris că președintele a trimis înapoi în Parlament, pentru reanalizare, OUG-ul privind intervenția imediată în cazul urșilor periculoși.

„Președintele țării nu a promulgat actul normativ conform căreia OUG-ul privind intervenția imediată în cazul urșilor periculoși s-ar fi ridicat la rang de lege și l-a trimis înapoi în Parlament pentru reanalizare. În Parlament vom verifica și vom rectifica elementele juridice indicate de domnul președinte.

Sunt ferm convins că protecția vieții omenești este o prioritate și pentru domnul președinte, așadar vrea ca implementarea cadrului legal al intervenției imediate în cazul urșilor periculoși să nu poată fi atacată și să respecte toate reglementările de specialitate”, a scris pe Facebook ministrul Mediului.

„Avem în continuare posibilitatea de a interveni”

De asemenea, Tanczos Barna precizează că pe parcursul procesului de revizuire OUG-ul rămâne în vigoare.

„Avem în continuare posibilitatea de a interveni în mod eficient împotriva urșilor periculoși care pun în pericol viața oamenilor și bunurile acestora în intravilanul localităților”, conchide ministrul Mediului.

Amintim că reacția ministrului a venit după ce Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, în intravilanul localităților. Președintele a considerat că unele dintre dispoziții sunt neclare, fiind de natură să genereze probleme.

Legea vânătorii din România prevede următoarele reguli:

Art. 3: Exercitarea vânătorii se face în scopul asigurării echilibrului ecologic, ameliorării calității populațiilor faunei de interes cinegetic, cercetării științifice, precum și în scop didactic sau recreativ-sportiv.

Art. 4: Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare.

Art. 24: Speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele și cu mijloacele admise de lege, potrivit aprobării date de administrator, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii. Vânătoarea este permisă la speciile de interes cinegetic, în condiţiile, în locurile, în perioadele şi cu mijloacele stabilite potrivit prezentei legi.

Art. 27: Vânătoarea se exercită numai de către vânători care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) posedă permis de vânătoare cu arma;

b) posedă autorizaţii eliberate de gestionar în limitele cotei de recoltă şi ale reglementărilor tehnice privind organizarea şi practicarea vânătorii;

c) posedă documente care atestă dreptul titularului de a purta şi de a folosi arme destinate pentru vânătoare, eliberate în condiţiile legii;

d) posedă asigurare obligatorie împotriva accidentelor.