Camera Deputaților, în calitate de for dedicizional, a aprobat un nou proiect legislativ privind vânătoarea urșilor bruni în România. Proiectul de lege implementat permite autorităților competente să intervină de urgență când animalele sălbatice creează diverse probleme oamenilor. Noua lege a fost adoptată cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra și 23 de abțineri.

Parlamentul a aprobat uciderea urșilor bruni

Astfel că, prin noua schimbare legislativă, urșii bruni vor putea fi eliminați (intravilan și extravilan) de către autoritățile competente și de echipele specializate de vânători din România. Această lege urmează să fie trimisă la Cotroceni pentru a fi promulgată de către președintele țării Klaus Iohannis.

De asemenea, modificarea legislativă încurajează eutanasierea animalelor sălbatice, dacă viața oamenilor este periclitată. Astfel că autoritățile competente vor acționa fără să țină cont de dimensiunile ursului sau dacă ursuaica este gestantă, dacă viața oamenilor este pusă în pericol, potrivit stiripesurse.ro.

Exercitarea vânătorii – Legea 407/2006

Legea vânătorii din România prevede următoarele reguli:

Art. 3: Exercitarea vânătorii se face în scopul asigurării echilibrului ecologic, ameliorării calității populațiilor faunei de interes cinegetic, cercetării științifice, precum și în scop didactic sau recreativ-sportiv.

Art. 4: Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare.

Art. 24: Speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele și cu mijloacele admise de lege, potrivit aprobării date de administrator, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii. Vânătoarea este permisă la speciile de interes cinegetic, în condiţiile, în locurile, în perioadele şi cu mijloacele stabilite potrivit prezentei legi.

Art. 27: Vânătoarea se exercită numai de către vânători care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) posedă permis de vânătoare cu arma;

b) posedă autorizaţii eliberate de gestionar în limitele cotei de recoltă şi ale reglementărilor tehnice privind organizarea şi practicarea vânătorii;

c) posedă documente care atestă dreptul titularului de a purta şi de a folosi arme destinate pentru vânătoare, eliberate în condiţiile legii;

d) posedă asigurare obligatorie împotriva accidentelor, potrivit legislatie.just.ro.