Diana Buzoianu anunță creșterea amenzilor pentru hrănirea urșilor

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că se lucrează la un proiect de lege privind creşterea amenzilor aplicate celor care hrănesc urșii. Proiectul de lege este scris, a fost dat în lucru pentru avizare în cadrul Ministerului Mediului și urmează să fie trimis în avizare către celelalte ministere.

„Actuala lege nu are trecută expres referirea la hrănirea animalelor sălbatice. Jandarmii şi reprezentanţii Gărzii Forestiere dau amenzi pentru că se opresc maşinile pe zona cu bandă dublă, nu pentru că oamenii ar hrăni urşii”, a spus ea la TV.

Propunerea legislativă este ca amenda dată pentru hrănirea urșilor să fie cuprinsă între 3.000 de lei și 6.000 de lei. În prezent, dacă amendată este plătită în maximum 24 de ore poate valora doar 500 de lei. În viitor, însă, amenda achitată în primele 24 de ore va costa cel puțin 1.500 de lei.

Ministerul Afacerilor Interne se va ocupa de depistarea și identificarea persoanelor care hrănesc urșii.

Întrebată la TV dacă gardurile electrice ar putea fi o soluție pentru ca urșii să nu mai intre pe proprietățile oamenilor, Diana Buzoianu a răspuns afirmativ, precizând, însă, că trebuie găsiți bani pentru a fi puse în diverse locuri.

Numărătorile preliminare indică între 10.000 și 12.000 de urși în România

Diana Buzoianu a fost întrebată, totodată, dacă vor fi revizuite cotele de vânătoare la urși. Potrivit spuselor sale, cotele de vânătoare de anul acesta nu au fost încă atinse, dar subiectul a fost dus la extreme.

Întrebarea aceasta i-a fost adresată în condițiile în care, în România, există între 10.000 și 12.000 de urși, potrivit analizelor preliminare ale unui studiu bazat pe probe ADN (nu luat în funcție de urme, ci un studiu care cu greu poate să fie contestat).

„România a cheltuit deja multe-multe milioane de euro pentru a număra acești urși. O analiză preliminară a studiului, cu probe ADN – nu luat în funcție de urme, ci un studiu care cu greu poate să fie contestat – indică o numărătoare preliminară între 10.000 – 12.000. Până la finalul anului trebuie să avem finalizat proiectul și să avem cifra finală.

În funcție de această cifră va trebui să fie pus în aplicare planul de management al carnivorelor mari, care va trebui să vină și cu niște răspunsuri concrete la cum putem să facem față, ca stat, la un număr care depășește capacitatea pe care noi o avem de gestionare”, a declarat ministrul Mediului într-o conferință de presă susținută la finalul ședinței de guvern de joi, 24 iulie 2025.