Prefectul de Brașov, o inițiativă legislativă pentru intervenții rapide în cazuri extreme

O propunere legislativă privind gestionarea situațiilor de urgență în care animale sălbatice evadează în localități a fost lansată de prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii. Acesta a declarat că este necesară revizuirea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021.

Legea actuală permite doar intervenția armată asupra urșilor bruni în cazuri extreme, dar nu reglementează cazurile în care alte animale periculoase, precum felinele mari, ajung în zone locuite.

Prefectul a subliniat lipsa unei proceduri unitare care să reglementeze clar modul de intervenție pentru toate animalele periculoase.

Mihai Cătălin Văsii
SURSA FOTO: facebook, Mihai Cătălin Văsii

El a explicat că în acest moment, la nivel național, nu există un cadru legal care să permită autorităților să acționeze cu arme de foc în cazul altor specii. Această situație poate duce la riscuri majore pentru siguranța publică, în special atunci când metodele de tranchilizare nu funcționează.

”În acest moment, nu există în niciun judeţ din România o procedură de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de evadarea unor animale sălbatice periculoase din spaţii special amenajate. (…) Concluzia la care s-a ajuns este că se impune o iniţiativă de modificare a legislaţiei naţionale în materie.

Mai precis, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii, citat într-un comunicat al Prefecturii Braşov.

Discuții cu instituțiile relevante și propunere către Guvern

Prefectul a declarat că va colabora cu instituțiile participante la întâlnirea de lucru pentru a definitiva un proiect legislativ. Forma finală a propunerii va fi transmisă Guvernului României pentru analiză.

Scopul este de a modifica actualul cadru legal, astfel încât să fie permisă intervenția și în cazul altor animale periculoase, nu doar al urșilor.

Întâlnirea a fost organizată la cererea Grădinii Zoologice Brașov, care deține numeroase specii de prădători mari. Printre acestea se numără leul, tigrul, jaguarul, leopardul zăpezilor și râsul.

În cazul unei evadări, autoritățile se confruntă cu o problemă legală: tranchilizarea poate eșua, iar folosirea armelor de foc nu este permisă decât în cazul urșilor.

Riscuri pentru populație și apeluri la reglementări clare

Grădina Zoologică Brașov a transmis că aplică toate măsurile de siguranță necesare și are în vigoare proceduri interne pentru situații de criză.

Totuși, în cazul în care un animal evadează și ajunge în zone locuite, cadrul legal actual nu permite intervenția cu arme letale decât pentru urșii bruni. Această limitare creează o vulnerabilitate serioasă, mai ales în fața unor specii extrem de periculoase.

Instituția a adăugat că o astfel de procedură de intervenție este cerută și de Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor. Grădina Zoologică Braşov este membru temporar al acestei organizații și urmează recomandările acesteia privind siguranța publicului și a personalului.

Precedente grave în România

Problema animalelor periculoase care scapă din grădinile zoologice nu este nouă în România. În anul 2011, o tigroaică de 200 de kilograme a evadat din Grădina Zoologică Sibiu.

Animalul a fost găsit după mai multe ore, timp în care a traversat un cartier de la marginea orașului și pădurea din apropiere. În lipsa unui cadru legal clar, autoritățile au decis împușcarea tigroaicei pentru a preveni un incident tragic.