Plafon de 500 de lei pentru rambursarea cheltuielilor pentru ochelari

Plafon de 500 de lei pentru rambursarea cheltuielilor pentru ochelari. Joi, Premierul Marcel Ciolacu a clarificat măsurile Guvernului referitoare la rambursarea cheltuielilor pentru ochelari. În acest sens, a fost stabilit un plafon de 500 de lei de persoană.

”Lămurim şi subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari şi dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaţilor, în limita a 500 de lei de persoană”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.

Această decizie a fost luată pentru a preveni utilizarea abuzivă a facilității de către anumiți funcționari publici. Este vorba despre cei care încercau să-și deconteze ochelari de lux, cu costuri de mii de lei.

”Am plafonat această sumă după ce unii funcţionari publici s-au gândit că-şi pot deconta ochelari de fiţe, care costă mii de lei”, a spus el.

Explicații despre decontarea consultului oftalmologic

După controversa legată de decontarea consultațiilor oftalmologice pentru angajații din sectorul public, premierul Marcel Ciolacu a furnizat clarificările necesare.

Premierul a subliniat că această consultație oftalmologică este reglementată de o directivă europeană care limitează rambursarea la 500 de lei. El a adăugat că acești bani sunt destinați exclusiv celor care necesită cu adevărat ochelari.

Cei din sistemul judiciar au cerut finanțare pentru ochelari, dar premierul a subliniat că nu poate susține legi care favorizează doar anumite categorii.

Premierul a afirmat că România are capacitatea de a susține efortul bugetar necesar. De asemenea, el a considerat că această abordare a fost corectă și echilibrată.

Angajații ÎCCJ vor fi despăgubiți pentru cheltuielile legate de ochelarii de vedere

Conform unei hotărâri din decembrie 2022 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, angajații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor primi compensații pentru costurile legate de ochelarii de vedere. Această hotărâre impune angajatorilor obligația de a furniza ochelari de vedere angajaților care petrec timp în fața unui monitor.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a implementat strategii pentru a anticipa o creștere a cererilor de compensare a ochelarilor de vedere din partea judecătorilor, în scopul prevenirii unui influx masiv de procese pe această temă.

La 1 aprilie 2024, Corina Corbu a emis Ordinul nr. 128 din 26 martie 2024 către toate curțile de apel din România, stabilind un plafon de 3.000 de lei pentru rambursarea ochelarilor de vedere pentru judecătorii care lucrează în fața unui monitor. Această sumă include 2.500 de lei pentru lentile și 500 de lei pentru rame.