Vești bune pentru românii care își doresc să își instaleze panouri fotovoltaice pentru locuinţe. Statul vine în ajutorul acestora. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tánczos Barna. Potrivit acestuia, în luna decembrie începe proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe, iar fiecare familie care va dori să instaleze va primi 20.000 de lei.

Totodată, Tánczos Barna a mai subliniat și faptul că se caută soluţii ca bugetul pentru proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe să fie suplimentat. Acesta susține că până în prezent suma totală se ridică la 280 de milioane de euro.

“În decembrie, suplimentăm bugetul, căutăm soluţia ca cele 280 de milioane să fie suplimentate, mergem pe un sistem testat în februarie. Am îmbunătăţit sistemul prin ordin de ministru în februarie, vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect”, a spus el.

Ministrul a explicat și modul în care se va oferi finanțarea. Potrivit acestuia, firmele specializate și autorizate care montează panouri fotovoltaice vor depune proiectele și vor putea fi alese.

Cum se va desfășura proiectul

El a mai adăugat că va exista și o flexibilizare a schimbării instalatorului, astfel încât persoanele interesate să nu fie obligate să aleagă doar proiectele unei singure firme.

Mergem pe sistemul de firme specializate şi autorizate să le monteze. Ele depun proiectele, sunt cele care sunt pe site-ul AFM, vor fi selectate de acolo, pot fi alese firmele cu care se lucrează. Există şi o flexibilizare a schimbării instalatorului astfel încât să nu fie captivi persoanele care depun proiectele la o singură firmă. Începem în decembrie. E foarte important să putem suplimenta bugetul pentru că prevăd un interes deosebit de mare pentru acest program”, a explicat ministrul Mediului.

În același timp,Tánczos Barna a mai subliniat faptul că persoanele care vor dori să extindă capacitatea sistemului instalat trebuie să plătească diferenţa. El a adăugat că statul oferă doar 20.000 de lei, iar beneficiarul va fi nevoit să vină cu restul sumei.

“Pentru beneficiar, fiecare familie care vrea să instaleze panouri fotovoltaice 20.000 de lei, proiectul minim este de 22.000 de lei din care 2.000 de lei beneficiarul, 20.000 de lei statul. Cineva dacă vrea să extindă capacitatea sistemului instalat peste 3 kilo-wati, plăteşte din buzunar diferenţa”, a transmis Tánczos Barna.